Η ώρα του απολογισμού…

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που υπέστη η ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων της Αθήνας, της Εύβοιας, της Ηλείας και άλλων περιοχών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα των τελευταίων ημερών. Ο απολογισμός, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο ξεκινά, με κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών να καταγράφουν ήδη τις ζημιές σε κτίρια στις πυρόπληκτες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιούν αυτοψίες στους Δήμους Αχαρνών (Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες), Ωρωπού (Αφίδνες, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Δροσοπηγή), Κηφισιάς (Αδάμες), Διονύσου (Κρυονέρι), Λοκρών (Μαλεσίνα).Παράλληλα, υπάρχει διαθέσιμη η τηλεφωνική γραμμή 1135 για τους πολίτες που έχουν ανάγκη στέγασης.

Άγνωστο παραμένει πόσες περιουσίες παραδόθηκαν στις φλόγες, όπως επίσης και πόσες εξ αυτών ήταν ασφαλισμένες. Η ιστορία έχει αποδείξει πάντως πως η ασφάλιση Περιουσίας, αν και σωτήρια ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που η Κλιματική Αλλαγή έχει γίνει εμφανής περισσότερο από ποτέ, συχνά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, εξ ου και μόλις 1 στα 6 σπίτια είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών.

Αν και η… ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, δεν αναμένεται κάποια έκπληξη στο ποσοστό των ασφαλισμένων περιουσιών που έγιναν στάχτη, γεγονός που αναμένεται να φέρει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη της ασφάλισης και προστασίας από τις φυσικές καταστροφές – όπως πολλάκις έχει γίνει στο παρελθόν σε αντίστοιχα γεγονότα.

Σε λίγες μέρες ο απολογισμός θα έχει ολοκληρωθεί. Τότε θα πρέπει και πάλι να αναλογιστούμε την αξία της ασφάλισης και οι ασφαλιστικές εταιρείες να αναθεωρήσουν ξανά και ξανά τις πολιτικές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια εποχή όπου η υγεία και η ισορροπία του περιβάλλοντος κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι. Πρέπει επίσης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βρεθούν ουσιαστικά στο πλευρό όσων βρίσκονται σε ανάγκη. Ήδη οι περισσότερες εταιρείες έχουν δεσμευτεί για μια σειρά μέτρων ανακούφισης των πυρόπληκτων ασφαλισμένων.

Όλα αυτά δεν αποτελούν φυσικά πανάκεια. Σε μια ιδεατή σφαίρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα είχαν μεριμνήσει και θα είχαν καταφέρει να υλοποιήσουν σχέδια και πολιτικές αειφορίας, βιωσιμότητας, περιορίζοντας έγκαιρα τις καταστροφικές συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.

Η σκληρή πραγματικότητα όμως, επιτάσσει προσωπικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες αφύπνισης προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ό,τι απομένει στον πλανήτη που κατοικούμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*