Aγώνας δρόμου για την αξιοποίηση των πρώτων 4 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναμένονται από αύριο, τα πρώτα 4 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα σε ένα σύνολο πόρων 30,5 δις ευρώ, τα οποία μπορούν να μετασχηματίσουν τη χώρα και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα χρήματα αυτά αποτελούν μία προκαταβολή 13% στο σύνολο του ποσού.

Ειδικότερα από το ποσό των 4 δις ευρώ, τα 2,4 δις ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις από ένα σύνολο επιχορηγήσεων 17,8 δις ευρώ. Το υπόλοιπο 1,6 δις ευρώ από την πρώτη δόση είναι μέρος των 12,7 δις ευρώ συνολικά από δάνεια που δικαιούται να λάβει η Ελλάδα.

Με τα τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει 12 έργα προϋπολογισμού 1,4 δις ευρώ, τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου. Το υπόλοιπο 1 δις ευρώ επιχορηγήσεων της πρώτης δόσης θα ενισχύσει τα νέα έργα που πρέπει να ενταχθούν στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επίσης η προκαταβολή των 1, 6 δις ευρώ από τα δάνεια του προγράμματος, θα αναμένει την έγκριση των ιδιωτικών επενδύσεων αντίστοιχου προϋπολογισμού, για να καταβληθεί στους δικαιούχους.

Η προκαταβολή δεν υπόκειται στην ρήτρα των εξαμηνιαίων δόσεων του Ταμείου που θέλει το κάθε ποσό να εκταμιεύεται αφού το κράτος μέλος έχει χρησιμοποιήσει τα χρήματα της προηγούμενης δόσης .

Ωστόσο με την εκταμίευση της προκαταβολής θα αρχίσει η πίεση του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο να απορροφήσει μέχρι και το τέλος του χρόνου, εκτός από τα 4 δις της προκαταβολής και την πρώτη δόση του προγράμματος ύψους 3 δις ευρώ.

Πριν γίνει αυτό και ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να υλοποιήσει τις πρώτες προϋποθέσεις, που αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις οι οποίες στις πλειοψηφία τους απαιτούν μια νομοθετική κύρωση, η Επιτροπή θα περιμένει μια έκθεση από τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο του προγράμματος και για το τι θα κάνουν με τα 3 δις της πρώτης δόσης του προγράμματος.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι ελληνικές αρχές, θα μπουν σε μια διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης και ένταξης δημοσίων επενδύσεων με την κατάλληλη προετοιμασία για ένταξη στο πρόγραμμα ώστε να συνεχίζεται ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις η χρηματοδότηση του.

Μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η προετοιμασία και του σκέλους των ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τα δάνεια του προγράμματος.

Έτσι, μετά τις συμβάσεις με ΕΤΕπ και EBRD που υπογράφηκαν μέσα στο Ιούλιο θα πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις και με τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες που θα συμμετέχουν στην αξιολόγηση και την χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Με βάση το ελληνικό πρόγραμμα οι πρώτες εκταμιεύσεις δανείων για ιδιωτικές επενδύσεις (περίπου 600 εκ. ευρώ) αναμένονται μέσα στο 2022. Αν δεν υπάρξει σταθερή πρόοδος των έργων και ιδιωτικών επενδύσεων από την Ελλάδα, τότε η χρηματοδότηση θα αρχίσει να καθυστερεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*