Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

76 σπίτια με σοβαρές ζημιές από την καταστροφική φωτιά στην Βαρυμπόμπη

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί περιουσίες από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, ενώ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια, όπου εκκενώθηκαν άλλοι δύο οικισμοί.

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ως προς την περιοχή που κάηκε στην Αττική, μια πρώτη εκτίμηση ανέρχεται σε περίμετρο 12.500 στρεμμάτων, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί και η Υπηρεσία Copernicus της Ε.Ε. για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής που επλήγη.

Ως προς τις ζημιές, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, μια πρώτη εκτίμηση που μένει βεβαίως να επιβεβαιωθεί πλήρως από τα αρμόδια συνεργεία, είναι: 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια έχουν υποστεί μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι στην Βαρυμπόμπη πλέον, χάρη στη δουλειά που έγινε τη νύχτα από τα πεζοπόρα τμήματα κυρίως, τώρα υπάρχουν μόνο διάσπαρτες αναζωπυρώσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέσα στη μέρα θα υπάρξει τουλάχιστον οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις πολιτών από τις περιοχές όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά, καθώς και σε οργανωμένες εκκενώσεις περιοχών. Συγκεκριμένα, Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε τουλάχιστον 71 περιπτώσεις και να απομακρύνουν 182 άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς και ηλικιωμένων. Στο σύνολο έχουν πραγματοποιηθεί 442 διασώσεις – απομακρύνσεις πολιτών. Ως προς τις εκκενώσεις περιοχών, εστάλη ένα ακόμα μήνυμα μέσω του 112, στις 03.20 για την εκκένωση της οδού Ανοίξεως στο Κρυονέρι», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε:

«Χθες ζήσαμε μια ακόμα εξαιρετικά δύσκολη νύχτα, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, στη Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, στην Ανατολική Μάνη. Σε όλα αυτά τα μέτωπα όπου ακόμα δίνουμε τη μάχη, καθώς από χθες το βράδυ ως και τώρα έχουμε 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιάς».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*