Ράλι στα ελληνικά ομόλογα για 15η μέρα και μείωση των spreads με τα γερμανικά bunds

Συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών ομολόγων στις χρηματαγορές και πλέον μετά από αρκετές ημέρες ανόδου των τιμών τους και πτώσης των αποδόσεων (επιτοκίων), διαμορφώνεται ξεκάθαρη τάση μείωσης των spreads με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, ξεπερνά πάντα το αντίστοιχο ιταλικό.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα τα ελληνικά ομόλογα έγιναν θέμα και στο Reuters και αρχίζουν να τραβούν το ενδιαφέρον. Διαμορφώνεται έτσι θετικό κλίμα που μπορεί να εξερευνήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που θελήσει να διαμορφώσει αφενός κάποιο «βάθος» στην ελληνική ρηχή αγορά ομολόγων και κυρίως να εκμεταλλευθεί το κλίμα για μία έμμεση αναδιάρθρωση του δανεισμού, αφού υπάρχει άφθονο χρήμα το οποίο θα μπορούσε να προσελκύσει με φθηνά επιτόκια.

Σε κάθε περίπτωση η άνοδος στην αγορά ομολόγων διαμορφώνει θετικό κλίμα και για το ΧΑ αφού προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών.

Το ενδιαφέρον είναι πως ενώ καταγράφεται νέο χαμηλό στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, δεν ακολουθούν σήμερα οι πορτογαλικοί ιταλικοί και ισπανικοί τίτλοι, όπου γενικά στα μακροχρόνια ομόλογα έκδοσης άνω της πενταετίας, παρατηρούνται πωλήσεις.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι γερμανικοί και γαλλικοί τίτλοι. Στα γερμανικά και γαλλικά ομόλογα παρουσιάζεται πτώση των αποδόσεων μόνο για βραχυχρόνιους τίτλους. Στους τίτλους μετά την τριετία, η απόδοση ανεβαίνει και η ψαλίδα κλείνει υπέρ των λιγοστών ελληνικών τίτλων.

Έτσι το ελληνικό πενταετές είναι σε τιμές ρεκόρ με απόδοση -0,158 και το δεκαετές επίσης με απόδοση μόλις 0,607, έναντι 0,635 του ιταλικού δεκαετούς, 0,195 του πορτογαλικού δεκαετούς και 0,282 του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου.

Αντίστοιχα το γερμανικό δεκαετές bund  βλέπει την απόδοσή του να ανεβαίνει σήμερα στο -0,4305 και την απόδοση για το πενταετές να ανεβαίνει στο -0,724.

Μαζί με τα ελληνικά ομόλογα ανοδική κίνηση παρουσιάζουν και οι κυπριακοί τίτλοι.

Νίκος Κωτσικόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*