Εν αρχή ην… το ΤΕΚΑ, να δούμε κι άλλες κινήσεις

της Έλενας Ερμείδου

Εγένετο… πραγματικότητα. Το πρώτο Ταμείο που βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών, θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2022 και θα αφορά μόνο τους νέους έως 35 ετών.

Γράφτηκαν χιλιάδες λέξεις στον Τύπο, ακούστηκαν δεκάδες εξαγγελίες από τον πολιτικό κόσμο, υπήρξε σκληρή αντίσταση από τον κόσμο των συνδικαλιστών, εξαπλώθηκε ο διχασμός, πολλές οι διαμάχες, οι συγκρούσεις, όλοι τα έβαζαν με όλους, αποτέλεσμα δεν έβγαινε, ενώ το πρόβλημα διογκωνόταν.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουε ο ΟΟΣΑ, «καμπανάκι» χτυπούσαν από τις Βρυξέλλες, πού να φτάσουνε μέχρι την Ελλάδα. Τίποτα δεν διαπερνούσε τα εσωτερικά της χώρας. Λες και ήταν πλασμένα από ατσάλι, αν και τόσο «εύθραυστα».

Και να που κάτι καινούργιο διείσδυσε στα εσωτερικά της χώρας αυτής: το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης-ΤΕΚΑ, το οποίο και εισάγει για πρώτη φορά την έννοια της διαχείρισης κεφαλαίων, της αποθεματοποίησης και του ατομικού «κουμπαρά».

Αρχίζει η Πολιτεία να προβληματίζεται για τον ρόλο που η ίδια είχε δώσει στο αναδιανεμητικό σύστημα, που σημαίνει ότι οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των σημερινών εργαζομένων χρηματοδοτούν τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και τυχόν ελλείμματα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στέκεται στην αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους, που θα υποχωρήσει από 2,6 που ήταν το 2020 σε 1,7 το 2050. Το 2050, 1,9 εκατ. συνταξιούχοι θα μοιράζονται τις εισφορές 3,2 εκατ. ασφαλισμένων.

Η διαχείριση των ατομικών αυτών λογαριασμών –των ατομικών «κουμπαράδων»– μπορεί να γίνεται μέσω ενός νέου δημόσιου φορέα, ο ασφαλισμένος όμως θα μπορεί να επιλέξει από έναν μικρό αριθμό επενδυτικών «προφίλ».

Το πρώτο ταμείο κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα ας γίνει η αφετηρία για να ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ανέλαβε η κυβέρνηση, να μπουν οι ασφαλιστικές με σχέδιο στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης, να υπάρξουν σωστές τιμολογιακές πολιτικές στα συμβόλαια υγείας και ζωής και να υπογράφονται σωστά οι συμβάσεις.

Κομβικής σημασίας είναι να δουλέψει ο ανταγωνισμός, γιατί κάποιοι φόβοι, όσο να ’ναι, με τις τελευταίες κινήσεις, υπάρχουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*