Διακοπές με ηρεμία και ασφάλεια

Τους τελευταίους μήνες, η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Είναι λογικό μετά από το πολύμηνο lockdown και την αυξημένη ανησυχία, να θέλουμε να αποδράσουμε από την πόλη. Το καλοκαίρι μας δίνει την ιδανική ευκαιρία να απομακρυνθούμε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και να απολαύσουμε χαλάρωση και ξεκούραση.

Όμως το να αφήσουμε το σπίτι μας κλειστό για πολύ καιρό φέρνει με τη σειρά του μια άλλου είδους ανησυχία, καθώς και εδώ οι εξελίξεις έχουν επηρεάσει τις συνθήκες. Το σπίτι έχει γίνει το καταφύγιό μας, ο χώρος εργασίας μας, χώρος χαλάρωσης και διασκέδασης, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι ήταν. Παράλληλα, οι απειλές προς το σπίτι και τα περιεχόμενά του παρουσιάζουν και αυτές αυξητική τάση.

Ας δούμε με ποιους τρόπους αλλάζει και απειλείται το σπίτι στην εποχή της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.

Το σπίτι έγινε ο κόσμος μας

Κατά τη διάρκεια του lockdown πολλοί από εμάς εργαστήκαμε από το σπίτι. Παράλληλα, τα καταστήματα, οι χώροι εστίασης, άσκησης και αναψυχής ήταν κλειστοί, οπότε εστιάσαμε στις αγορές από το διαδίκτυο για να εξοπλίσουμε το σπίτι με τα αντικείμενα που χρειαζόμασταν για μια πιο άνετη εμπειρία.

Μπορεί να χρειάστηκες μια καρέκλα γραφείου, έναν υπολογιστή ή μια οθόνη. Μπορεί να αποφάσισες να επενδύσεις σε όργανα γυμναστικής για το σπίτι. Ίσως τα παιδιά να ζήτησαν κάποια κονσόλα για ηλεκτρονικά παιχνίδια ή ένα τάμπλετ. Ή ακόμα, να βρήκες επιτέλους χρόνο να ασχοληθείς με τα χόμπι που ήθελες και άρα να έκανες αγορές για εξοπλισμό ή ηλεκτρικές συσκευές.

Όποια κι αν ήταν η περίσταση, είναι γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές αγορές αυξήθηκαν και ειδικά στα είδη τεχνολογίας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), την περίοδο εκπτώσεων Black Friday για το 2020 καταγράφηκε 43,6% μεγαλύτερος τζίρος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η αξία του περιεχομένου του σπιτιού αλλάζει

Ως εκ τούτου, είναι λογικό να αυξήθηκε η αξία των αντικειμένων που περιέχονται στο σπίτι (έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη τεχνολογίας, κ.α.). Έχεις αναλογιστεί ποτέ πόσο κοστίζουν συνολικά τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι σου; Ας δούμε κάποιες ενδεικτικές πληροφορίες:

  • Στο σαλόνι: ένα σύστημα τηλεόρασης και το έπιπλο που την στηρίζει μπορεί να κοστίζουν γύρω στα 1.000€ συνολικά.
  • Στο υπνοδωμάτιο: το κρεβάτι, τα φωτιστικά, τα χαλιά, συνολικό κόστος περίπου 2.000€
  • Στην κουζίνα: συσκευές όπως φούρνος με κεραμική εστία, ψυγείο, μικροσυσκευές μαγειρέματος και άλλα αντικείμενα μπορεί να φτάσουν και τις 2.100€ σε κόστος.
  • Στο γραφείο: ο υπολογιστής και η οθόνη μπορεί να έχουν κόστος περίπου στα 1.400€.

Έτσι, αν αθροίσουμε το κόστος των βασικών αντικειμένων και συσκευών στα δωμάτια του σπιτιού, η συνολική τους αξία μπορεί να φτάσει περίπου τις 18.350€, όσο δηλαδή κοστίζει ένα αυτοκίνητο!

Ο κίνδυνος των διαρρήξεων

Η εγκληματικότητα είναι μέρος της καθημερινής ζωής και δυστυχώς οι διαρρήξεις και οι κλοπές φαίνεται να παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, το 2019 αυξήθηκαν οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, μερικά στοιχεία από τον απολογισμό της ΕΛΑΣ:

Για τις κλοπές και διαρρήξεις, η ΕΛΑΣ παρουσίασε τα εξής στοιχεία:

  • Καταγράφηκαν 7.551 περισσότερες κλοπές-διαρρήξεις σε όλη τη χώρα σε σχέση με το 2018.
  • Υπήρξαν 1.236 περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις από σπίτια.
  • Από 81.734 περιστατικά στην επικράτεια, 47.832 αφορούσαν στην Αττική και 17.643 στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα στο eurolife.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*