Δ. Λύχρου: Ας εμπιστευτούμε αυτούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην επιστήμη

*της Δήμητρας-Ιωάννας Λύχρου- Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΕΑΕ

Από τον Δεκέμβριο του 2019 η πανδημία του κορωναϊού έχει ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε. Αυτός ο αόρατος εχθρός επέφερε το ισχυρότερο πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, μαζί με την προσπάθεια για την αντιμετώπισή του. Εγκλεισμός, απομόνωση, αποστάσεις, μάσκες, νεκροί και φόβος. Ένας χειμώνας δύσκολος, ένα καλοκαίρι αλλιώτικο, και στο βάθος η ελπίδα ότι η επιστήμη έχει σκύψει με ιδιαίτερο ζήλο, άμεσα, γρήγορα αλλά και αποτελεσματικά στην αναζήτηση του λυτρωτικού εμβολίου.

Από την αρχή του 2021 τα εμβόλια αποδεικνύουν ότι αποτελούν το μοναδικό ισχυρό όπλο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Οι αυξανόμενες μεταλλάξεις, η αστραπιαία μεταδοτικότητα και η απειλή ενός τέταρτου κύματος με ανεξέλεγκτες συνέπειες έχουν καταστήσει τους εμβολιασμούς την πρώτιστη επιστημονική λύση για την προστασία της υγείας.

Δεν ξεχνάμε άλλωστε πώς τα εμβόλια έσωσαν την ανθρωπότητα, εδώ και πολλά χρόνια, από μολυσματικές ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, η ερυθρά, η ιλαρά, η ευλογιά αλλά και η πολιομυελίτιδα. Για άλλη μια φορά η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα περνά μέσα από τα εμβολιαστικά κέντρα.

Η αξιόπιστη ενημέρωση, τα επιστημονικά δεδομένα και τα ορθά επιχειρήματα πρέπει να υπερκεράσουν τον φόβο, τον ανορθολογισμό, τον δισταγμό και την αμφιβολία. Σε μια κατεξοχήν ατομικιστική κοινωνία ο εθελοντικός, μαζικός εμβολιασμός είναι πράξη αλτρουιστική και αλληλέγγυα..!

Ας εμπιστευτούμε αυτούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην επιστήμη και ας τους ακούσουμε. Και ας προσπαθήσουμε να πείσουμε ο καθένας μας έστω και έναν που εξακολουθεί να αντιστέκεται, προβάλλοντας την όποια δικαιολογία ή και ρηξικέλευθη θεωρία.

Γιατί είναι αλήθεια ότι δεν αντέχουμε άλλη απομόνωση. Η ζωή μας, η εργασία μας, οι κοινωνικές μας σχέσεις απαιτούν συντροφικότητα, συλλογική προσπάθεια και αλτρουισμό.

Καλό Καλοκαίρι και ευχή όλων μας το Φθινόπωρο να μας βρει ελεύθερους και δυνατούς να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας.

Aπό το περιοδικό ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*