Τρομακτικό ξεπούλημα γερμανικών ομολόγων-αγοράζουν ομόλογα Ελλάδας και νοτίων χωρών

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Τρομακτικό ξεπούλημα γίνεται αυτή τη στιγμή, στα γερμανικά ομόλογα και στα ομόλογα που ήταν παράδεισοι ασφάλειας, καθώς πραγματοποιούνται  σοβαρές ανακατατάξεις στις αγορές ομολόγων σήμερα, μετά την επίδειξη πυγμής της Κριστίν Λαγκάρντ  στην ΕΚΤ, υπέρ της ρευστότητας και των μηδενικών- αρνητικών επιτοκίων.

Όλα τα γερμανικά ομόλογα για μεσαίες και μεγάλες περιόδους από τα πενταετή έως τα 30ετή ομόλογα σημειώνουν μεγάλη πτώση τιμών και άνοδο των επιτοκίων- αποδόσεών τους. Το ίδιο συμβαίνει και στα γαλλικά ομόλογα που ήταν τα αμέσως ισχυρότερα.

Και είναι χαρακτηριστικό, ότι οι πωλητές τους, γίνονται αγοραστές σε βραχυχρόνιους τίτλους και σε ομόλογα χτυπημένων χωρών, όπως η Ελλάδα (το ελληνικό 25ετές έφθασε κάποια στιγμή να δίνει αρνητική απόδοση!), η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κα Λαγκάρντ έφθασε χθες στο σημείο «να δώσει» δημοσίως και διεθνώς τους διαφωνούντες στο Συμβούλιο για τη νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως είπε υπήρξαν διαφωνίες και η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Το μόνο που δεν χρειάστηκε να πει ήταν ασφαλώς ότι πέρασε το δικό της και οι διαφωνούντες μπήκαν στη γωνία…

Στην αγορά σήμερα το γερμανικό 25ετές σημειώνει ημερήσια άνοδο απόδοσης 40% και η πρώην αρνητική απόδοσή του τείνει να γίνει μηδενική, το 30ετές σημειώνει άνοδο απόδοσης 15% και η απόδοσή του είναι ήδη θετική στο 0,075%.

Το δεκαετές bund πέφτει και η απόδοσή του έχει ανέβει ημερησίως κατά 3,10% στο -0,4065 και σημειώνει τη μεγαλύτερη διακύμανση από τα υψηλά σε χαμηλά στη διάρκεια των 52 εβδομάδων.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται ράλι στα ελληνικά ομόλογα (και στα ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά όπως και στις μικρές περιόδους δηλαδή στα έντοκα γραμμάτια και σε τίτλους μικρής διάρκειας).

Η απόδοση (επιτόκιο) του ελληνικού δεκαετούς πέφτει κατά 3,28% στο 0,65 ενώ η απόδοση του πενταετούς υποχωρεί κατά 31% στο -0,122!!!

Νίκος Κωτσικόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*