myAuto και Audit-Car: Όλα τα οχήματα από… κόσκινο

Και εκεί που αράζεις χαλαρά με τα φιλαράκια σου και τρώτε τα μεζεδάκια σας, ξαφνικά ακούς από το παραδίπλα τραπεζάκι το εξής: “Το ακούσατε παιδιά; Πλέον όλες οι σημαντικές πληροφορίες για το κάθε όχημα, θα είναι στα χέρια των αρμόδιων με το πάτημα ενός κουμπιού!”. Κάπου εκεί ξεθάβεις εκείνη τη μνήμη από το μυαλό σου, με το κόκκινο κουμπί που λέει πάνω “DO NOT PUSH”. Σε έχει φάει η αγωνία, το ξέρουμε, αλλά κάνε λίγο υπομονή. Σου συγκεντρώσαμε όλα αυτά που χρειάζεται να ξέρεις.

Τι είναι τα MyAuto και AuditCar που θα “σκανάρουν” το όχημά σου;

Αφού είδαμε ότι το πλάνο με τα Τέλη Κυκλοφορίας που είχε ετοιμάσει η Κυβέρνηση νωρίτερα μέσα στον χρόνο, είναι ναι μεν αποτελεσματικό –αλλά όχι όσο θα ήθελε– έρχεται κάτι καινούργιο να προστεθεί στη συλλογή παροχής πληροφοριών, που από ότι φαίνεται θα είναι κάτι σαν το μάτι του Σάουρον –από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Σύμφωνα με το νέο πλάνο που ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω των υπηρεσιών myAuto και Audit-Car, όλα τα οχήματα θα περνούν από κόσκινο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, γιατί αν είσαι από τους οδηγούς που τηρούν τους κανόνες, ακόμη και να γίνει κάποιος έλεγχος θα είσαι κομπλέ! Αν πάλι δεν είσαι, μήπως ήρθε η ώρα να γίνεις;

Πώς ακριβώς θα λειτουργούν οι δύο εφαρμογές;

Το ξέρουμε ότι εδώ και ώρα αναρωτιέσαι τι στο καλό είναι αυτό το νέο ψηφιακό σύστημα και θες να μάθεις έξτρα λεπτομέρειες. Πρόκειται λοιπόν, για μια ρύθμιση η οποία αφορά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ενός οχήματος, ανεξάρτητα από το αν αυτό κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους ή όχι. Είναι μια βάση δεδομένων δηλαδή, που θα περιλαμβάνει πληροφορίες ακόμη και για οχήματα των οποίων οι πινακίδες έχουν κατατεθεί και βρίσκονται σε ακινησία.

Με τη βοήθεια των myAuto και Audit-Car, οι Αρχές –αστυνομία, ελεγκτές εφορίας, ΑΑΔΕ– θα έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο και με το πάτημα ενός κουμπιού, σε πληροφορίες όπως τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, το αν έχει περάσει ΚΤΕΟ το όχημα, αλλά και την ασφάλιση του.

Σε ποιες πληροφορίες του οχήματος θα έχουν πρόσβαση τα myAuto και AuditCar;

Παραδέξου το. Πόσες φορές αναρωτήθηκες μέχρι πότε είσαι ασφαλισμένος ή πότε πλήρωσες τα Τέλη Κυκλοφορίας σου; Το Audit-Car μπορεί να αποτελεί εργαλείο των Αρχών, αλλά ήρθε η ώρα να οργανωθείς και εσύ ακόμη περισσότερο. Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας myAuto, μπορείς και εσύ να έχεις πρόσβαση σε πληροφορίες όπως:

  • την ημερομηνία έκδοσης/ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας και όλα τα βασικά στοιχεία της
  • την ημερομηνία εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας
  • την περίοδο που έχεις συμβόλαιο ασφάλειας σε ισχύ αλλά και το ιστορικό των ασφαλιστικών αποζημιώσεων
  • το ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (KTEO) στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό
  • τον τύπο και το μοντέλο του οχήματος
  • τη θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία
  • τον τεχνικό έλεγχο του οχήματος
  • την ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας

Από πρόστιμα τι γίνεται;

Για κάθε δράση υπάρχει αντίδραση, αυτό είναι γνωστό. Οπότε όπως θα κατάλαβες καλά για κάθε παράβαση ή αμέλεια θα υπάρχει και το αντίστοιχο πρόστιμο. Ενδεικτικά μόνο θα σου πούμε ότι σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εξέλιξη που σου είχαμε περιγράψει πριν καιρό, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να επιβάλλονται –μεταξύ άλλων– και υπέρογκα πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από τα €10.000, ώστε να αποφύγει και να προλάβει καταστάσεις περιορίζοντας όλους εκείνους που κατέθεσαν οnline τις πινακίδες τους και τις έχουν ακόμη στην κατοχή τους.

Θα θυμάσαι ότι το ποσό αυτό αν αμελήσει κανείς να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες είναι εφικτό να τριπλασιαστεί. Μιλάμε για €30.000 φρέσκα και σπαρταριστά, συν αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 3 χρόνια! Δεν περιγράφουμε άλλο.

Περισσότερα στο hellasdirect.gr/blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*