Μια «ακτινογραφία» για την ασφαλιστική παραγωγή σε Ελλάδα και Ε.Ε

Μπορεί το αποτύπωμα της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία και η απήχηση της στην ελληνική κοινωνία να απέχει ακόμα αρκετά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η εικόνα της παραγωγής το δύσκολο 2020 δεν συγκαταλέγεται στους “ουραγούς” της Ε.Ε.

Όπως αναφέρουν και τα στοιχεία της ΕΑΕΕ εν καιρώ σφοδρού κύματος της πανδημίας και της γενικότερης αβεβαιότητας, η πτώση θεωρείται λογική και συγκρατημένη, αν αναλογιστεί κανείς και την πτώση του εγχώριου ΑΕΠ κατά 8,2%.

Τα στοιχεία σε Ε.Ε και οι συγκρίσεις

Είναι κοινή παραδοχή πως η εικόνα και στην Ε.Ε. το 2020 ήταν σε πλήρη αντίθεση με τη συνολική ανάπτυξη που σημειώθηκε μεταξύ του 2017 και του 2019. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Insurance Europe, το 2020, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε σχεδόν στα δύο τρίτα των 25 χωρών που έδωσαν στοιχεία, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής.

Ισχυρές πιέσεις σε Πορτογαλία και Γαλλία – στα ύψη η Τουρκία

Αρνητικοί πρωταγωνιστές αποδείχθηκαν Πορτογάλοι και Γάλλοι με σημαντική πτώση κατά 19% και 12%. Με απώλειες μια σειρά χωρών όπως η Φινλανδία (-11%), η Ελβετία(-9%), η Ισπανία (8%), η Εσθονία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Κροατία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Πολωνία και η Μάλτα. Την ίδια ώρα η ασφαλιστική παραγωγή στην Νορβηγία κυμάνθηκε σε σταθεροποιητικά επίπεδα

Στον αντίποδα, εκρηκτική άνοδο καταγράφει η τουρκική αγορά με άνοδο 19% ενώ ακολουθούν η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Κύπρος, η Σλοβενία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Τσεχία.

Σημείωνεται επίσης, όπως αναφέρει η Insurance Europe πως αύξηση σημείωσε το 75% των χωρών που παρουσίασαν τα σχετικά στοιχεία όσον αφορά την παραγωγή σε κλάδων Υγείας και περιουσίας και ατυχημάτων. Τονίζει επίσης πως την περίοδο Μάρτιος – Μάιος 2020, πολλές ασφαλιστικές δραστηριότητες παρουσίασαν διψήφια μείωση στην παραγωγή νέων ασφαλίστρων, με διαφορετικά επίπεδα ανάκαμψης στις εθνικές αγορές τους επόμενους μήνες.

διαβάστε επίσης: Ασφάλιση Υγείας: «Χάλκινο» η Ελλάδα, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*