Υπόθεση Ανασφάλιστα: Όλα στο φως με στοιχεία και διασταυρώσεις στο gov.gr

Ανοίγει ο δρόμος προς την επίλυση ενός ιδιαίτερα κρίσιμου ζητήματος για την κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους, τους πολίτες και την ασφαλιστική αγορά: τα ανασφάλιστα οχήματα.

του Βάιου Κρόκου

Πρόσβαση σε φάκελο με πλήρη στοιχεία θα έχουν οι αρμόδιες αρχές ελέγχου οχημάτων με ψηφιακές υπηρεσίες διασυνδεδεμένες με πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημοσίου τομέα. Ειδικότερα, με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), την Ελληνική Αστυνομία και το Επικουρικό Κεφαλαίο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Μέσω του νέου ψηφιακού εργαλείου «Audit-Car» οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να έχουν γνώση της κατάστασης και σε μια σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων για το “προφίλ” ενός οχήματος, γεγονός που θα βοηθήσει ώστε να υπάρξουν επιστολές ειδοποιητηρίων και προστίμων όπου απαιτείται.

Αντίστοιχα, με την εφαρμογή «myAuto» οι οδηγοί θα έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης τους με στοιχεία και στις δυο περιπτώσεις όπως:

-την ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας και τα λοιπά βασικά στοιχεία αυτής,
-την ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας,
την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων,
-το ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, με βάση τις διελεύσεις και τα διανυθέντα χιλιόμετρα,
-τον τύπο και το μοντέλο του οχήματος,
-τη θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία,
-τον τεχνικό έλεγχο του οχήματος και
-την ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όλα τα παραπάνω προβλέπονται σε σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, το οποίο αναρτήθηκε τη χθες Δευτέρα 5 Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση. Η υλοποίηση της ψηφιακής υπηρεσίας θα γίνει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.).

όπως αναφέρεται στο άρθρο 31Ένταξη ψηφιακών υπηρεσιών παροχής πληροφοριών οχημάτων στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης“:

1. Δημιουργούνται ψηφιακές υπηρεσίες με τις ονομασίες «myAuto» και «Audit-Car», τις οποίες αναπτύσσει, διαχειρίζεται και παρέχει, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.), η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.), του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

2. Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «myAuto», οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε πληροφορίες που αφορούν στο όχημά τους και σχετίζονται, ιδίως, με: α) την ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας και τα λοιπά βασικά στοιχεία αυτής, β) την ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας, γ) την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων, δ) το ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, με βάση τις διελεύσεις και τα διανυθέντα χιλιόμετρα, ε) τον τύπο και το μοντέλο του οχήματος, στ) τη θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία, ζ) τον τεχνικό έλεγχο του οχήματος και η) την ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Στις ίδιες πληροφορίες έχουν πρόσβαση και τα όργανα ελέγχου οχημάτων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Audit-Car».

3. Για τον σκοπό αυτό, οι ανωτέρω ψηφιακές υπηρεσίες διασυνδέονται με πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημοσίου τομέα κατά την έννοια της παρ. 57 του άρθρου 2 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), και ιδίως του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Το lockdown και ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων 

Από την άλλη πλευρά, υπενθυμίζεται πως οι εκτιμήσεις για το περσινό έτος έκαναν λόγω για 550.000 περίπου ανασφάλιστα οχήματους στους ελληνικούς δρόμους. Το 2020 περιείχε ωστόσο, lockdown και αισθητή μείωση της κυκλοφορίας, ειδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας, που οδήγησε σε αρκετές περιπτώσεις μη ανανεώσεις συμβολαίων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τα τέλη Μαρτίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτου της ΕΑΕΕ κ. Δημήτρης Ζορμπάς: “Το 2020 εγιναν 643.718 έλεγχοι – ερωτήματα απο την Τροχαία – Λιμεναρχείο – ΑΑΔΕ και δεν βρεθηκαν ασφαλισμενα 56.757 δηλ ποσοστο 8,82%. Αν λαβουμε υποψιν μας τα ασφαλισθέντα οχηματα που ηταν το 2019 6.261.993, το 2020 6.299.174 τότε με βάση αυτό το ποσοστό προκύπτει μια εκτίμηση ανασφάλιστων οχημάτων 555.402 οχήματα. Για την επίλυση του θέματος γίνεται προσπάθεια ενοποίησης των μητρώων όλων των φορέων απο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επομένως ακριβής εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων και εφαρμογή των διατάξεων της Νομοθεσίας”.

διαβάστε επίσης: Ασφάλιση αυτοκινήτου: Ένα βήμα παραπάνω για μεγαλύτερη προστασία σε ζημιωθέντες

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*