Ζημιά 5 εκατ. ευρώ από απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Στη σύλληψη 13 ατόμων, μεταξύ αυτών και δυο γιατρών προχώρησε η αστυνομία για απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Οι συλληφθέντες αναμένεται τώρα να αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη για συστηματικής έκδοσης ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού.

Συνολικά εκτιμάται ότι εμπλέκονται 65 ακόμα άτομα  που φέρεται να «άρπαξαν» από το Ελληνικό Δημόσιο 5.000.000 ευρώ. Αναλυτικά, στη «τσιμπίδα» της Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας πιάστηκε εγκληματική οργάνωση. Τα μέλη της φαίνεται πως διέπραξαν απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και εξέδιδαν ψευδείς συνταγογραφήσεις υγειονομικού υλικού.

Μέχρι τώρα έχουν στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται συνολικά 13 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη, η λογίστρια της οργάνωσης και δυο ιατροί. Ωστόσο στη δικογραφία που ήδη σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, εκ των οποίων 54 ιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Σημειώνεται ότι έχουν εντοπιστεί τέσσερις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή της Αττικής από όπου τα μέλη της οργάνωσης αντλούσαν τα ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούσαν

Από την έρευνα προέκυψε, ότι οι κατηγορούμενοι δραστηριοποιούνται  τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015, δημιουργώντας «μια επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομία.

Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι ιατροί κατηγορούνται ότι προέβησαν  στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι είχαν εξασφαλίσει κατάλληλη υποδομή και εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ, λαμβάνοντας αποζημίωση για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις. Μάλιτσα, οι συνταγές είχαν στοιχεία ασθενών που δεν είχαν εξετάσει ποτέ ή αναφερόταν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση τους. Με τον τρόπο αυτό οι αποζημιώσεις ήταν πολλαπλάσιες.

Η δράση της οργάνωσης φαίνεται πως ήταν πλούσια με την σύσταση κι άλλων έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων, αξιοποίηση  “αχυρανθρώπων”, συγκαλύπτοντας την παράνομη δραστηριότητά πίσω από την «βιτρίνα» νόμιμης λειτουργία των εταιριών. Επίσης, η αστυνομία αναφέρει ότι βρήκε άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου. Με αυτό το σύστημα  δεν απέδιδαν φόρο προστιθέμενης αξίας και φόρο εισοδήματος εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

Η οργάνωση φαίνεται πως λειτουργούσε ως καλοκουρδισμένη  με την στρατολόγηση ιατρών με χρηματισμό και τον διαχωρισμό τους γεωγραφικά την Αττική σε τομείς. Οι γιατροί αφού λάμβαναν τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων, συνταγογραφούσαν, εξέδιδαν συνταγές και τιςπαρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη προς εκτέλεση μέσω των εταιρειών τους.

Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν και διακινούνταν συνεχώς εντός  του υφιστάμενου δίκτυου εταιρειών/επιχειρήσεων και τραπεζικών λογαριασμών, όπου πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητα τους, με στόχο την απόκρυψη της ροής και της προέλευσής τους.

Τα ποσά επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω της επέκτασης της νόμιμης δραστηριότητας τους (σύσταση νέων υποκαταστημάτων, μίσθωση χώρων κ.α.), αναπτύσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο το εγκληματικό τους δίκτυο, είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Κατά  τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • 980 ευρώ.
  • δυο πιστόλια κρότου λάμψης, κυνηγετική καραμπίνα και 517 φυσίγγια διαφόρων τύπων
  • κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης,
  • πλήθος τιμολογίων, παραστατικών και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Την πόρτα του Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών πέρασαν οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*