INTERAMERICAN: Ασφάλισε επενδύσεις ΑΠΕ αξίας 1 δισ. ευρώ το 2020

Η αντιμετώπιση των κινδύνων από την Κλιματική Αλλαγή έχει ενσωματωθεί στις πολιτικές της INTERAMERICAN προϊοντικά, με δύο ασφαλιστικές γραμμές: για την αστική ευθύνη ρύπανσης του περιβάλλοντος και για την ασφάλιση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών (non financial report) του οργανισμού προς το υπουργείο Οικονομικών, κατά το 2020 ειδικότερα για την κάλυψη επενδύσεων σε Α.Π.Ε. (φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα) η INTERAMERICAN ασφάλισε αξίες της τάξεως του ενός δισ. ευρώ και συνολικής απόδοσης ισχύος 518 MWp, με 3.364 συμβόλαια.

Ομοίως, στο λειτουργικό επίπεδο παρακολουθείται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, που σε πέντε κτήρια των ιδιόκτητων υποδομών της έφθασε πέρυσι στα 3,8 εκατ. KWh, ενώ ελέγχονται συστηματικά οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές ρύπων. Συστηματική είναι και η διαχείριση αποβλήτων με ανακύκλωση υλών στα γραφεία και στα ιδιόκτητα συνεργεία αυτοκινήτου, αλλά και η αποτέφρωση-αποστείρωση υλών από τις μονάδες υγείας του οργανισμού, που ανήλθαν σε 25 τόνους κατά το 2020.

Με πυξίδα τα κριτήρια ESG, η INTERAMERICAN βλέπει, ήδη, και ως επενδυτής με ενδιαφέρον την πράσινη οικονομία, κατ’ ακολουθία των δεσμεύσεων στο Environment Program Finance Initiative (UNEPFI) του Ο.Η.Ε., όπου αναφέρεται ως μέλος. Ακόμη, στο επίπεδο των πρωτοβουλιών με άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον και τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών, ο οργανισμός συμπράττει με φορείς σε τοπικές δράσεις. Χαρακτηριστικά, η INTERAMERICAN συνεργάζεται από φέτος σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την Άνδρο, ενώ πρόσφατα συμμετείχε υποστηρικτικά σε δράση που αναπτύχθηκε στη Σαλαμίνα.

Υποστήριξη πρωτοβουλίας για πιο καθαρή και πράσινη Άνδρο

 Το Cyclades Preservation Fund (CPF) βρήκε στην INTERAMERICAN ένα σύμμαχο για την υλοποίηση του προγράμματος «Clean Green Andros». Η εταιρεία συνεισφέρει στην προσπάθεια να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η προσπάθεια μιας από τις πιο δυναμικές ομάδες τοπικών συνεργατών του CPF, του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου. Το Κέντρο είναι γνωστό ως «Andros Routes» λόγω της ενασχόλησης με τα μονοπάτια της Άνδρου, που ανέδειξαν το νησί κατά τα τελευταία χρόνια στον απόλυτο περιπατητικό τουρισμό στην Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία «Clean Green Andros» στοχεύει να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει και να κινητοποιήσει συλλόγους, σχολεία, επιχειρήσεις, κατοίκους και επισκέπτες, μαζί με την τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μειωθούν τα πλαστικά μιας χρήσης στο νησί, να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και σταδιακά, να ελαχιστοποιηθούν τα απορρίμματα που οδεύουν προς ταφή. Το νέο αυτό εγχείρημα υποστηρίζεται από το Cyclades Preservation Fund, το οποίο βοηθά εν γένει βιώσιμες πρακτικές για τη διατήρηση της εξαιρετικής ομορφιάς και της φυσικής αξίας των Κυκλάδων. Εν προκειμένω, το CPF παρέχει στην ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου πρόσβαση σε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές, που ήδη εφαρμόζονται σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Η δράση που υποστηρίζει η INTERAMERICAN, αποτελεί ευκαιρία για την Άνδρο ώστε το πιο πράσινο Κυκλαδονήσι να γίνει και το πιο καθαρό, αποτελώντας πρότυπο προορισμό βιώσιμου τουρισμού. Επισημαίνεται πως η Άνδρος έχει υποστήριξη και με Άμεση Ιατρική Βοήθεια INTERAMERICAN από φέτος, μετά από συμφωνία συνεργασίας της εταιρείας με την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δράση για καθαρή θάλασσα και στη Σαλαμίνα

 Η INTERAMERICAN ήταν παρούσα ως χορηγός και στην πρώτη εθελοντική περιβαλλοντική δράση του προγράμματος «Think Blue Project», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Σαλαμίνα στις 30 Μαϊου. Έμπειροι δύτες, αρκετοί εθελοντές του προγράμματος και πολλά παιδιά επιδόθηκαν σε μία μεγάλης κλίμακας συλλογή αντικειμένων από τις παραλίες και τη θάλασσα της Σαλαμίνας. Ο παράκτιος καθαρισμός μετρήθηκε σε 663 κιλά σκουπιδιών, 4 ελαστικά και πολλά μεγάλα αντικείμενα, ενώ η υποβρύχια δράση απέφερε συλλογή 500 κιλών σε αντικείμενα (μεταξύ άλλων: 11 ελαστικά αυτοκινήτων, 2 μπαταρίες, 1 φουσκωτή βάρκα, και 30 μέτρα δίκτυα!).

Η αποτροπή της ρύπανσης της θάλασσας με πλαστικά και κάθε είδους απόβλητα αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*