Ασφάλιση Υγείας: «Χάλκινο» η Ελλάδα, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Το έχουν επισημάνει εδώ και καιρό αρμόδια στελέχη και διοικήσεις των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών: Το ενδιαφέρον για ασφάλιση Υγείας αυξήθηκε αισθητά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

του Βάιου Κρόκου

Οι προκλήσεις φυσικά παραμένουν μεγάλες, αν αναλογιστεί κανείς την επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος Υγείας (και εν καιρώ COVID-19) αλλά και το γεγονός ότι διαχρονικά οι πολίτες πληρώνουν, πρακτικά, από την τσέπη τους.

Το λεγόμενο “out of pocket money“, σύμφωνα με στοιχεία του 2019 διαμορφώθηκε στα 5,7 δισ. ευρώ. Οι συνολικές δαπάνες στη χώρα ανήλθαν στα 14,4 δισ. ευρώ, ενώ μόλις 700 εκατ. ευρώ αναλογούσαν στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Είναι γεγονός πως σύμφωνα με τα τελευταία προκαταρκτικά στοιχεία της Insurance Europe, η Ελλάδα απέσπασε την 3η καλύτερη θέση στην Ε.Ε σε επίπεδο αύξησης της παραγωγής το 2020 με κατά 9,5% ξεπερνώντας την άνοδο χωρών όπως η Ισπανία και η Νορβηγία. Εκρηκτική άνοδο κατέγραψαν Γερμανία και Τουρκία, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν Πολωνία και Βουλγαρία.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στην ασφάλιση υγείας ποικίλλει σημαντικά σε κάθε χώρα, όμως σύμφωνα με την Insurance Europe παρά τις διαφορές το 2020 παρατηρήθηκαν κάποιες κοινές τάσεις. Όπως:

-Καθυστέρηση ή ακύρωση μη απαραίτητων, μη επειγόντων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες ενδέχεται να είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες αξιώσεις το 2020 αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες αξιώσεις κατά την επανεκκίνηση και την ολοκλήρωση των υπηρεσιών.

-Αλλαγή στην αντίληψη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, με την προσδοκία σε ορισμένες χώρες ότι στο μέλλον περισσότεροι άνθρωποι θα δουν την αξία μιας πρόσθετη προστασίας που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Τούτου λεχθέντος, οι δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεσοπρόθεσμα εμπόδιο στην ευρύτερη ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας .

-Αύξηση του αριθμού των πράξεων τηλε-ιατρικής μία τάση η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί μετά την πανδημία, με αποτέλεσμα την σημαντική εξοικονόμηση κόστους

Θετικό το πρώτο 4μηνο του 2021

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΑΕΕ στον κλάδο Ασθενειών διατηρείται η σημαντική ανοδική τάση. Το πρώτο 4μηνο του 2021 καταγράφεται άνοδος 10,6%, ενώ στη σύγκριση Απριλίου 2021 με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 σημειώνεται σημαντική αύξηση επίσης 11,6%.

Ανάγκη για κίνητρα 

Όπως υποστηρίζει ο ασφαλιστικός κλάδος, η επιβάρυνση από τον υψηλό ΦΠΑ κατά 24% σε νοσήλια και φάρμακα παραμένει ένα μεγάλο “αγκάθι”, γεγονός που έχει στρεβλώσει την εικόνα της αγοράς. Μόνο στο κόστος των αποζημιώσεων, για παράδειγμα, ο ΦΠΑ καταλάμβάνει το 25% περίπου, ενώ την ίδια ώρα απαιτούνται συνεχώς σοβαρές επενδύσεις στο πλαίσιο της σύγχρονης ιατρικής, στοιχεία που αυξάνουν το τελικό κόστος στα συμβόλαια.

Στο επίκεντρο πλέον έρχονται νέες τάσεις, δυνατότητες και tailor – made λύσεις για τις ιδιαιτερότητες κάθε περίσταση (τηλεσυμβουλευτική, έξυπνα κινητά, προληπτική ιατρική κ.α), είτε αφορά πρωτοβάθμια νοσοκομειακή κάλυψη, αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και πολλά άλλα, εξελίξεις που απαιτούν αρκετά κεφάλαια αλλά και συνεργασίες…

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*