Στο πυρετό των εξαγορών: Στο επίκεντρο η πρόταση της ΝΝ για την απόκτηση της MetLife

Στον “πυρετό” ενός νέου – ενδεχόμενου – deal ανάμεσα στην NN Group και την MetLife που αφορά τον ελληνικό βραχίονα της δεύτερης βρίσκεται η εγχώρια ασφαλιστική αγορά, μετά τις πρόσφατες συμφωνίες Εθνικής – CVC και Generali – AXA. Η ολλανδική μητρική επιβεβαίωσε ξένα δημοσίευματα που έκαναν λόγο για πρόταση εξαγοράς των ευρωπαϊκών μονάδων, σε Ελλάδα και Πολωνία.

του Βάιου Κρόκου

Όπως σημείωνε σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα (ως το τέλος της εβδομάδας), για τις μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα και την Πολωνία. Όπως αναφέρεται το αντίτιμο κυμαίνεται στα 740 εκατ. δολάρια.

Οι συνομιλίες έρχονται σε μια περίοδο που η NN δέχεται πιέσεις, να εξασφαλίσει επιπλέον αξία για τους μετόχους της. Υπενθυμίζεται πως ο ολλανδικός όμιλος είχε υποβάλει, επίσης, προσφορά για τις δραστηριότητες της Aviva Plc στην Πολωνία, νωρίτερα φέτος.

Από την άλλη πλευρά, η MetLife πουλά περιουσιακά στοιχεία καθώς επιδιώκει τον εξορθολογισμό της παγκόσμιας δραστηριότητάς της. Σημειώνεται, πως οι δραστηριότητές της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική απέφεραν προσαρμοσμένα κέρδη 327 εκατ. δολ. το 2020, από 282 εκατ. δολ το 2019.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν υπάρχει ακόμη κάποια οριστική απόφαση, ενώ οι συζητήσεις θα μπορούσαν να ναυαγήσουν ή θα μπορούσαν να εμφανιστούν άλλοι «μνηστήρες».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως το 2019 η Generali βρίσκονταν σε συζητήσεις για να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία του αμερικάνικου ομίλου στην Ευρώπη, οι συνομιλίες όμως δεν τελεσφόρησαν.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο όμιλος NN γνωστοποίησε με μια λιτή ανακοίνωση πως έχει κατατεθεί σχετική πρόταση προς την MetLife:

“Ο Όμιλος NN έχει κάνει μια προσφορά για απόκτηση μέρους των επιχειρήσεων της MetLife στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη στρατηγική μας, αυτή θεωρείται μια ευκαιρία για την ενοποίηση των ηγετικών μας θέσεων σε ελκυστικές αγορές για ανάπτυξη στις οποίες η ΝΝ δραστηριοποιείται ήδη. Ο Όμιλος NN θα ενημερώσει περαιτέρω την αγορά εάν και όταν χρειάζεται”.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό πόλο στην αγορά και τον μεγαλύτερο όμιλο ασφαλειών ζωής στη χώρα

Έντονη κινητικότητα

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι ζυμώσεις στα επιτελεία των διοικήσεων το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο τις σημαντικές τάσεις συγκέντρωσης που αναδιαμορφώνουν το τοπίο στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Επικεφαλής διοικήσεων ασφαλιστικών εταιρειών που πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους, σε πρόσφατες συνεντεύξεις Τύπου και δημόσιες ομιλίες, για πιθανές κινήσεις, δηλώνοντας “παρών” σε ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν.

Και ενώ όλα τα βλέμματα της αγοράς στρέφονται στην υπόθεση NN – MetLife, μια άλλη ενδεχόμενη συμφωνία που απασχόλησε τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως έχει αναζωπυρωθεί ως σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του IW.

Το βαρύ εποπτικό πλαίσιο του Solvency II και η έλευση του COVID-19 αποτελεί καταλύτη για επικείμενες συμφωνίες“, αναφέρει στέλεχος της αγοράς στο IW και πως αν “οι εταιρείες δεν ήταν νοικυρεμένες θα είχαν υπάρξει και άλλες εξαγορές“, τονίζει χαρακτηριστικά.

Γιατί τώρα

Αρχικά, οι επιλογές των μητρικών εταιρειών ανά τον κόσμο και η διαφοροποίηση στην στρατηγική τους φέρνουν ανα περίπτωση, επιλεκτικές αποεπενδύσεις με στόχο είτε τον εξορθολογισμό κόστους, είτε την ειδικότερη στόχευση σε αγορές και κλάδους.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα υψηλά είναι τα κεφάλαια που απαιτούνται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών και την μετάβαση στη “νέα εποχή”. Το κόστος είναι υψηλό, ιδιαίτερα αν μιλάμε για μικρότερες εταιρείες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν, νομοτελειακά, στόχο εξαγοράς – απορρόφησης.

Στο ίδιο μοτίβο, το πολύ αυστηρό εποπτικό πλαίσιο του Solvency II απαιτεί αρκετά κεφάλαια για το λειτουργικό κόστος και την διατήρηση υψηλής φερεγγυότητας, γεγονός που δυσκολεύει μικρότερες εταιρείες στο να είναι ευέλικτες και ανταγωνιστικές στην τιμή, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*