Υψηλό το ενδιαφέρον για επαγγελματική ασφάλιση, πόσα Ταμεία αναμένονται το 2021

του Βάιου Κρόκου

Συνεχώς αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον για τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης, κάτι που αποτυπώνεται από τις διάφορες διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα ώστε επιχειρήσεις και οργανισμοί να δημιουργήσουν ένα ΤΕΑ, αντίστοιχο των 26 που πλέον λειτουργούν. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις άλλωστε κάνουν λόγο πως ως το τέλος του 2021 ο αριθμός τους ίσως ανέλθει ως τα 35.

Σημειώνεται πως πολύ πρόσφατα υπεγράφη μεταξύ της Τράπεζας Eurobank και του Σωματείου Εργαζομένων Union Eurobank, Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για την ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται πως είχαν προηγηθεί δυο επίσης σημαντικές προσθήκες από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στα τέλη του 2020 με την αδειοδότηση του ΤΕΑ της Τρ. Πειραιώς και της Ένωσης Θεσμικών.

Παράλληλα, φέτος, ο γνωστός πάροχος Υπηρεσιών Διαχείρισης Απαιτήσεων με παρουσία σε 24 αγορές στην Ευρώπη, έχοντας συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς αλλά και τις άλλες συστημικές τράπεζες της χώρας, INTRUM, προχώρησε επίσης σε ίδρυση ΤΕΑ.

Είναι γεγονός πως ήδη στο 2ο πυλώνα έχουν δραστηριοποιηθεί εισηγμένες εταιρείες και επιχειρήσεις που προέρχονται από πολύ δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας αλλά και πολυεθνικές εταιρείες.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο έμπρακτο ενδιαφέρον που καταγράφεται σήμερα στην αγορά για ίδρυση και λειτουργία επαγγελματικών ταμείων από επιχειρήσεις και επαγγελματικούς φορείς προοιωνίζει ότι ο θεσμός εισέρχεται σε αναπτυξιακή φάση και η χρόνο με το χρόνο μεγέθυνσή του θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Κατά τα άλλα, όπως προαναφέρθηκε, οι διεργασίες συνεχίζονται για το υπόλοιπο του έτους όπως στην περίπτωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που προχωρά στην σύσταση ταμείου, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.α

Στα τελευταία στοιχεία, για το α’ τρίμηνο του 2021, η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ διατηρείται σχεδόν στα ίδια επίπεδα (1.702 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2021, έναντι 1.698 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 1.483 εκατ. ευρώ το  α’ τρίμηνο του 2020). Ελαφρώς υψηλότερα διαμορφώνεται ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων στις 160.900 τέλος του 2020 έναντι 159.287.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*