Γ. Χατζηθεοδοσίου: Χωρίς κούρεμα, κινδυνεύει να καταστραφεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Στη στενωπό όπου έχει περιέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9.84.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και έδωσε έμφαση στους παράγοντες των αδιάθετων εμπορευμάτων, της αλλαγής σεζόν και στην αδυναμία προμήθειας νέων, λόγω συσσώρευσης οφειλομένων.

Όπως είπε ο κ Χατζηθεοδοσίου «το φθινόπωρο οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εφορία, τράπεζες κτλ.  Καθώς το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει στα 265 δισ, χωρίς κούρεμα περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις θα βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδο, ενώ κάποιες θα κινδυνεύσουν να βάλουν λουκέτο….Είναι αδύνατο να αποπληρωθεί το χρέος από μικρές επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές επί ένα χρόνο και μάλιστα με κρατική εντολή. Πρέπει να ληφθούν μέτρα ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κάλεσε τη κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένο ότι η ίδια η Κομισιόν έχει παραδεχθεί πως χωρίς κούρεμα του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, κινδυνεύει να κλείσει άνω του 30% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

«Πρέπει να γίνει κάτι για το χρέος που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας και η κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ήδη αξίωσε εξεύρεση λύσης από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει ακόμη και η συνοχή της.»

Όσον αφορά στην αύξηση τιμών σε προϊόντα της αγοράς, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τα απέδωσε στους υφιστάμενους δασμούς και στις μεταφορές, κυρίως από την Κίνα, κάνοντας λόγο για ανάγκη κρατικής παρέμβασης. «Έχουν γίνει καταγγελίες για μεγάλες αυξήσεις τιμών και είναι αναγκαία η κρατική παρέμβαση. Όμως, δεν αναμένεται άμεση λύση στο πρόβλημα. Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για εξεύρεση λύσης.»

Σε ερώτηση για τις συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας, απάντησε πως «κάθε ημέρα είναι θετικότερη από την προηγούμενη και όσο πλησιάζουμε προς την πολυπόθητη κανονικότητα, τόσο πληθαίνουν τα ελπιδοφόρα μηνύματα. Ωστόσο, παραμένει η απόσταση από τον τζίρο του 2019.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*