Eurolife FFH: Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσεις να επενδύεις;

Η ζωή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα χρήματα και είναι απόλυτα λογικό να θέλεις να κάνεις την καλύτερη δυνατή διαχείρισή τους για να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι η επένδυση, καθώς μεγιστοποιεί την απόδοση των χρημάτων σου και σου δίνει τη δυνατότητα να πετύχεις μακροχρόνιους οικονομικούς στόχους, όπως η αγορά μιας κατοικίας.

Ας δούμε μερικά θετικά και αρνητικά των επενδύσεων:

Τα θετικά

  • Τα κέρδη που καλύπτουν δεκαετίες μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολύ ικανοποιητικό κεφάλαιο.
  • Οι διαφοροποιημένες επενδύσεις προσφέρουν χαμηλότερο ρίσκο μακροπρόθεσμα.
  • Η επένδυση βοηθάει στην προώθηση της οικονομικής πειθαρχίας.
  • Οι στόχοι που βάζουμε για τα χρόνια της σύνταξης μας βοηθούν να προχωράμε.

Τα αρνητικά

  • Η επένδυση απαιτεί ένα ποσοστό του εισοδήματος, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πίεση στις πιο νεαρές ηλικίες που δεν έχουν τόσο καλούς μισθούς.
  • Μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε την αξία της επένδυσης όταν το αποτέλεσμα απέχει δεκαετίες.
  • Η παρακολούθηση των αγορών και των διακυμάνσεών τους μπορεί να δημιουργήσει άγχος.

Ποια όμως είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσεις να επενδύεις, έτσι ώστε σε βάθος χρόνου να συγκεντρώσεις ικανοποιητικό κεφάλαιο για τους στόχους σου;

Στα 25;

Σε αυτή τη δεκαετία της ζωής, ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος και μας επιτρέπει να επενδύσουμε επιθετικά χωρίς να μας επηρεάζουν τα βραχυχρόνια σκαμπανεβάσματα των αγορών.

Επίσης συνήθως σε αυτή την ηλικία δεν υπάρχουν οικογενειακές υποχρεώσεις. Από την άλλη μεριά όμως, το εισόδημα μπορεί να είναι περιορισμένο, όσο ψάχνουμε να βρούμε την επαγγελματική μας πορεία, ενώ οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές και δεν συνάδουν τόσο με τις επενδύσεις.

Στα 35;

Στα 30 η εργασιακή πορεία έχει ξεκαθαρίσει ως ένα βαθμό και τα οικονομικά έχουν βελτιωθεί, ενώ ο χρόνος είναι ακόμα σύμμαχος.

Όμως έρχονται και περισσότερες υποχρεώσεις (οικογενειακές για παράδειγμα) και τείνουμε να αναβάλλουμε την επένδυση για όταν θα έχουμε πετύχει κάποιο στόχο (προαγωγή).

Στα 45;

Σε αυτή τη δεκαετία θα περίμενε κανείς ότι είναι η καλύτερη εποχή για μια επένδυση. Υπάρχει επαγγελματική σταθερότητα και ωριμότητα που μας επιτρέπει να βρούμε την κατάλληλη επένδυση.

Όμως η πραγματικότητα πολλές φορές είναι διαφορετική, καθώς οι οικογενειακές υποχρεώσεις αυξάνονται, ενώ άλλα έξοδα μπορεί να μας έχουν φέρει σε πίεση που δεν αφήνει περιθώριο για επενδύσεις.

Στα 55;

Εδώ ξεκινούν τα προβλήματα καθώς ο χρόνος γίνεται πια εχθρός. Δεν υπάρχει περιθώριο για μια επένδυση να τρέξει για αρκετά χρόνια, ενώ δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναζητήσουμε μεγαλύτερες αποδόσεις.

Είναι πιθανό όμως να έχουμε μεγαλύτερο εισόδημα αυτή την περίοδο της ζωής, που να μπορέσει κάπως να αντισταθμίσει να μειονεκτήματα.

Βλέπουμε λοιπόν πως κάθε περίοδος της ζωής μας έχει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά της όσον αφορά τα χρήματα και τις επενδύσεις.

Δεν έχει τόση σημασία πόσα χρήματα κερδίζουμε σε κάθε στάδιο της ζωής, αφού φαίνεται πως πάντα βρισκόμαστε να κυνηγάμε βραχυπρόθεσμους οικονομικούς στόχους, και μόλις κατακτήσουμε έναν, εμφανίζεται κάποιος άλλος.

Περισσότερα στο  www.eurolife.gr/Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*