Οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί κίνδυνοι το 2021 σε ένα infographic

Ζούμε σε έναν ολοένα και πιο ασταθή κόσμο, όπου η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά.

Οι επιχειρήσεις, επίσης, έρχονται αντιμέτωπες με ταχέως μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα και συναφείς κινδύνους στους οποίους πρέπει να προσαρμοστούν – διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν πίσω. Όλα αυτά μπορεί να κυμαίνονται από ζητήματα αλυσίδας εφοδιασμού που αποδίδονται στα εμπόδια στην ελεύθερη ναυτιλία, έως διαταραχές που προκαλούνται από τις φυσικές καταστροφές.

Καθώς οι χώρες και οι εταιρείες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, σχεδόν 3.000 εμπειρογνώμονες διαχείρισης κινδύνων ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης Allianz Risk Barometer, για τους 10 κορυφαίους επιχειρηματικούς κινδύνους που πρέπει να προσέξουν οι leaders το 2021.

Δείτε τι απάντησαν στο παρακάτω infographic του Visual Capitalist:

Οι 10 κορυφαίοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι

To business interruption αποτελεί  σύμφωνα με την έρευνα τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό κίνδυνο. Αυτός ο κίνδυνος έχει τοποθετηθεί στο νούμερο 1 επτά φορές την τελευταία δεκαετία  που διεξάγεται η συγκεκριμένη μελέτη, καταδεικνύοντας ότι αποτελούσε “αγκάθι” για τους leaders των επιχειρήσεων πολύ πριν ξεκινήσει η πανδημία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία δεν έχει κάνει την διαπίστωση αυτού του κινδύνου πιο οξεία. Στην πραγματικότητα, το 94% των ερωτηθέντων εταιρειών ανέφεραν ότι η supply chain disruption συνδέθηκε το 2020 άρρηκτα με την COVID-19.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τους κινδύνους

Rank (2021) % Responses Risk Name Business Risk Examples Change from 2020
#1 41% Business Interruption Supply chain disruptions
#2 40% Pandemic Outbreak Health and workforce issues, restrictions on movement
#3 40% Cyber Incidents Cybercrime, IT failure/outage, data breaches, fines and penalties
#4 19% Market Developments Volatility, intensified competition/new entrants, M&A, market stagnation, market fluctuation
#5 19% Legislation/ Regulation Changes Trade wars and tariffs, economic sanctions, protectionism, Brexit, Euro-zone disintegration
#6 17% Natural Catastrophes Storm, flood, earthquake, wildfire
#7 16% Fire, Explosion
#8 13% Macroeconomic Developments Monetary policies, austerity programs, commodity price increase, deflation, inflation
#9 13% Climate Change
#10 11% Political Risks And Violence Political instability, war, terrorism, civil commotion, riots and looting

Το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως ήταν φυσικό, ανέβηκε 15 θέσεις και κατέστη ο δεύτερος σημαντικότερος επιχειρηματικός κίνδυνος. Ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού και οι νέες παραλλαγές παραμένουν ανησυχητικές.

Ο τρίτος πιο σημαντικός επιχειρηματικός κίνδυνος, τα Cyber ​​περιστατικά, επίσης φαίνεται να ανεβαίνουν στην κλίμακα των επιχειρηματικών κινδύνων. Το παγκόσμιο έγκλημα στον κυβερνοχώρο προκαλεί ήδη έλλειψη 1 τρισ. δολαρίων στην οικονομία – ένα άλμα 50% πριν από μόλις δύο χρόνια. Επιπλέον, η βιασύνη που προκαλείται από την πανδημία προς την ψηφιοποίηση αφήνει τις επιχειρήσεις όλο και πιο ευάλωτες σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι αξιοσημείωτοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι.

Εξελίξεις στις αγορές: Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει κατά + 4,4% το 2021, σε σύγκριση με το -4,5% από το 2020. Αυτές οι εξελίξεις στην αγορά ενδέχεται επίσης να παρουσιάσουν βραχυπρόθεσμη αύξηση 2 μονάδων στις εκτιμήσεις αύξησης του ΑΕΠ εάν υπάρξει ταχύς και επιτυχής εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού.  Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ο κόσμος θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ένα ρεκόρ χρέους ύψους 277 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει αυτές τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης. Τα αυξανόμενα ποσοστά αφερεγγυότητας παραμένουν επίσης βασική ανησυχία μετά την πανδημία.

Τη δεκάδα των επιχειρηματικών κινδύνων συμπληρώνουν οι αλλαγές στις νομοθεσίες και τους κανονισμούς, οι φυσικές καταστροφές, οι πυρκαγιές και εκρήξεις, οι μακροοικονομικές εξελίξεις, η κλιματική αλλαγή και οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*