Groupama: Εσύ Ξέρεις την Αξία των Αντικειμένων σου;

Το περιεχόμενο του σπιτιού σου είναι μέρος της προσωπικής σου περιουσίας. Αλλάζοντας οπτική, θα δεις ότι η ασφάλισή του είναι προς όφελός σου.

Σπίτι είναι… εκεί που βρίσκονται τα πράγματά σου, δηλαδή μέρος της προσωπικής περιουσίας σου. Δεν έχει σημασία αν σου ανήκει το ακίνητο ή το νοικιάζεις. Είναι ο χώρος σου. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο ο χώρος αυτός έχει γίνει πολλά περισσότερα: το γραφείο σου, το γυμναστήριο, το σχολείο, το σινεμά, το θέατρο, η διαφυγή σου από την καθημερινότητα. Ίσως γι΄αυτό να σκέφτεσαι τώρα να το εξασφαλίσεις. Ίσως να ΄ναι κάτι που αναβάλλεις.

Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς λειτουργεί η ασφάλεια περιεχομένου, τι καλύπτει, τι δεν καλύπτει, πόσο κοστίζει και γιατί αξίζει να την προσθέσεις στο ασφαλιστήριό σου.

Μάθε την Αξία της Ασφάλισης Περιεχομένου Σπιτιού

Ένας γρήγορος τρόπος να καταλάβεις την αξία της ασφάλειας περιεχομένου είναι να αναρωτηθείς το εξής: εάν αύριο χαλάσει ένας σωλήνας και πλημμυρίσει το σπίτι σου με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα έπιπλα σου, είσαι σε θέση να τα αντικαταστήσεις με καινούργια;

Όσο κι αν προσέχεις τα πράγματά σου υπάρχουν και περιπτώσεις τις οποίες δεν μπορείς να ελέγξεις, όπως ένα βραχυκύκλωμα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μια πυρκαγιά, ένας σεισμός ή ακόμα και διάρρηξη. Ειδικότερα, εφόσον μένεις στην Ελλάδα, μια ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα, ξέρεις πόσο συχνά αντιμετωπίζεις τέτοιες καταστάσεις.

Σε μία τέτοια περίπτωση, λοιπόν, είσαι σε θέση να αντικαταστήσεις όλα τα υπάρχοντά σου ταυτόχρονα; Για τους περισσότερους η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι «όχι».

Γι΄αυτό υπάρχει η ασφάλεια περιεχομένου, την οποία μπορείς να αποκτήσεις με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Αυτό το είδος ασφάλισης «πληρώνει» ώστε εσύ να μπορείς να αντικαταστήσεις τα αντικείμενα που έχεις ασφαλίσει και έχουν υποστεί ζημιά από διάφορες αιτίες ή έχουν κλαπεί, ανάλογα με τους όρους του συμβολαίου σου.

Είναι σημαντικό να σού παρέχει εύρος καλύψεων για:

● Ζημιές από Φωτιά
● Ζημιές από Νερά (ή από Καιρικά Φαινόμενα)
● Υλικές Ζημιές
● Έξοδα και Αμοιβές
● Κλοπή
● Αστική Ευθύνη

Ποιο περιεχόμενο μπορείς να ασφαλίσεις;

Δες παρακάτω, ενδεικτικά μερικές κατηγορίες αντικειμένων:

● Ρούχα
● Παπούτσια
● Έπιπλα (εσωτερικού/εξωτερικού χώρου)
● Διακοσμητικά
● Φωτιστικά
● Σεντόνια/Πετσέτες
● Ηλεκτρικές συσκευές
● Ηλεκτρονικές συσκευές
● Σκεύη μαγειρικής και Μαχαιροπήρουνα

Τι δεν ασφαλίζεται;

Ανάλογα με την πολιτική κάθε εταιρείας:

● Φυσική φθορά
● Σφάλματα ή ελαττώματα που προϋπήρχαν
● Αντικείμενα μεγάλης αξίας (τα οποία μπορούν να ασφαλιστούν κατόπιν συμφωνίας)

Εσύ Γνωρίζεις το Συνολικό Κόστος των Αντικειμένων που Έχεις στο Σπίτι σου;

Προκειμένου να λάβεις την απαραίτητη κάλυψη θα πρέπει να δώσεις στην ασφαλιστική μία εκτίμηση του συνολικού κόστους των αντικειμένων που έχεις σπίτι σου. Ένα ποσό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν!

Συνήθως, η ασφαλιζόμενη αξία υπολογίζεται κατά προσέγγιση βάσει του κοινού εξοπλισμού μιας κατοικίας, που εκτιμάται από 250€ έως 300€ ανά τετραγωνικό μέτρο, στον οποίο προστίθενται τυχόν αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας άνω των 1.500€, όπως για παράδειγμα έργα τέχνης, που επιθυμείς να ασφαλίσεις.

Για να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα, πήγαινε από δωμάτιο σε δωμάτιο και ξεκίνα να καταγράφεις σε μία λίστα όλα τα αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας που βλέπεις. Εναλλακτικά, μπορείς να τα φωτογραφίσεις. Έπειτα, προσπάθησε να τα κοστολογήσεις προσθέτοντας για κάθε αντικείμενο την αξία του. Θα διαπιστώσεις ότι το περιεχόμενο του σπιτιού σου αξίζει πολλά περισσότερα από όσα νόμιζες.

Διαβάστε περισσότερα στο groupama blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*