Αιχμή του δόρατος τα Unit Linked

Αιχμή του δόρατος στον κλάδο Ζωής, στηρίζοντας παράλληλα την συνολική εικόνα στην παραγωγή ασφαλίστρων της αγοράς, συνεχίζουν να αποτελούν τα επενδυτικά – αποταμιευτικά προϊόντα (Unit Linked).

Το περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων που διατηρείται για καιρό έχει οδηγήσει σε στροφή του ενδιαφέροντος σε προϊόντα όπως αυτά που προσφέρουν οι ασφαλιστικές, δίνοντας αποδόσεις υψηλότερες των απλών καταθέσεων.

Η συνεχιζόμενη ανοδική τάση των UL αποτυπώνεται – και – στα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΑΕΕ για την παραγωγή το πρώτο τετράμηνο του 2021: Ισχυρή για μια ακόμη φορά ήταν η άνοδος (+58,1%) για τις ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις, προσφέροντας σημαντικά στην ανάκαμψη του κλάδου ο οποίος κινήθηκε ανοδικά κατά 19,4% την ίδια περίοδο.

Που θα πάνε τελικά οι καταθέσεις

Σε πρόσφατη αναλυτική έκθεση της η ΤτΕ εκτιμούσε πως η “εξ ανάγκης άνοδος των καταθέσεων, φαινόμενο που δεν παρουσιάστηκε στην προηγούμενη οικονομική κρίση, θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ώστε να αρθούν πλήρως τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα των νοικοκυριών. Αυτό αναμένεται να τροφοδοτήσει σημαντικό μέρος της ανάκαμψης της οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης των καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών, μόλις υποχωρήσει η εν εξελίξει πανδημία“.

Στα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ (Απρίλιο του 2021) σημειώθηκε εκ νέου άνοδος στις καταθέσεις νοικοκυριών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων: Συγκεκριμένα, υπήρξε άνοδος 1,66 δισ. ευρώ έναντι αύξησης 793 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σταθερός στο 9,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το ερώτημα που αφορά την ασφαλιστική αγορά είναι κατά πόσο θα υπάρξουν νέοι πελάτες που θα προτιμήσουν τις λύσεις των UL; Κατά τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ζήτηση και νέα προϊόντα.

Στο +10,4% η παραγωγή ασφαλίστρων το τετράμηνο

Κατά τα άλλα, η εικόνα για το σύνολο της αγοράς βελτιώνεται σταδιακά και παρά το γεγονός πως και το πρώτο 4μηνου του 2021 υπήρχε lockdown η συνολική παραγωγή σημείωσε ισχυρή άνοδο 10,4%. Ώθηση έδωσαν επίσης οι απλές ασφαλίσεις Ζωής που κέρδισαν έδαφος κατά 11%, ενώ κλάδος Ασθενειών συνεχίζει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (+10,6%) μεταξύ άλλων.

Βάιος Κρόκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*