Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Συμψηφισμός του clawback και για τους ιδιωτικούς φορείς της ΠΦΥ

Αίτημα για τον συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής με επενδύσεις ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ προέβαλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε επιστολή προς τους κ.κ. Β Κικίλια, Υπουργό Υγείας, Α. Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Θ. Σκυλακάκη, Υφυπουργό Οικονομικών.

Ο ΙΣΑ επικαλείται το άρθρο 20 του Ν.4633/2019, με το οποίο «δόθηκε η δυνατότητα στους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων ή στις φαρμακευτικές εταιρείες να συμψηφίζουν το συνολικό ποσό της αυτόματης επιστροφής (clawback), της φαρμακευτικής δαπάνης, με ποσό που αντιστοιχεί σε:

α) ποσοστό επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, περιλαμβανομένων των δαπανών για κλινικές δοκιμές, οι οποίες συνδέονται άμεσα με δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης συγκεκριμένης στόχευσης και αιτιολογίας,

β) ποσοστό επί των δαπανών που αντιστοιχούν σε επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης προϊόντων, ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής, με διαδικασία και όρους που καθόρισε η ΚΥΑ 4577/24-01-2020».

Αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση απαλλαγής – συμψηφισμού αυτόματης επιστροφής δαπάνης για τους ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ζητά ο ΙΣΑ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται «εισηγούμαστε τη θέσπιση που την τελευταία διετία ή στο μέλλον πρόκειται να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους, με κάλυψη του υπολειπόμενου ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό». Επιδίωξη, σσύμφωνα με τον ΙΣΑ, είναι η βελτίωση των υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων τους.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*