Ο κ. Πάνος Δημητρίου, Διευθύνων Συμβούλος των ασφαλιστικών φορέων του Ομίλου Generali στην Ελλάδα.

Η «κόκκινη καταιγίδα» της Generali στο επίκεντρο

του Βάιου Κρόκου

Μια νέα εποχή ανατέλλει για την Generali στην Ελλάδα, έναν ασφαλιστικό όμιλο που με παρουσία 135 ετών στη χώρα έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της αγοράς όλα αυτά τα χρόνια.

Μόλις χθες ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία εξαγοράς της AXA Ασφαλιστικής, γεγονός που καθιστά την Generali έναν ισχυρότατο πόλο στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, ο οποίος αναμένεται να πρωταγωνιστήσει – μεταξύ άλλων – στις εξελίξεις του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Τι και αν οι πρωτόγνωρες συνθήκες από το ξέσπασμα της πανδημίας επηρέασαν σημαντικά, σε πρώτη φάση, οικονομίες και επιχειρήσεις παγκοσμίως, η στρατηγική του Ομίλου Generali παρέμεινε ακλόνητη, με πρωτοβουλίες ακόμη πιο δυναμικές και στόχο να ενισχύσει την ηγετική της θέση σε όλη την Ευρώπη.

“Μεγάλη εικόνα” αυτών των προσπαθειών συνολικά αποτελεί το φιλόδοξο 5ετες επενδυτικό πλάνο 3,5 δισ ευρώ με επενδύσεις ΜμΕ, στην ψηφιοποίηση και την βιώσιμη ανάπτυξη, και με το οποίο επιδιώκει να καταστεί “οδηγός των εξελίξεων” στον ασφαλιστικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου για να αποτελέσει – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά έναν ολοκληρωμένο “Life Partner” Συνεργατών και Πελατών.

Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο προϊόν συγκυρίας δεν αποτελούν οι πρόσφατες κινήσεις – και – στην Ελλάδα, καθώς η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει απρόσκοπτα την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική του Ομίλου διεθνώς.

Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις, πόσο μάλλον δε προ πανδημίας, για το τι ακριβώς θα ακολουθήσει, ωστόσο το μήνυμα είχε σταλεί: Ήταν τέλη Φεβρουαρίου του 2020 (πριν το πρώτο lockdown στη χώρα) όταν ο διευθύνων σύμβουλος κ. Πάνος Δημητρίου σκιαγραφούσε τους άξονες που αποτελούν οδηγό για το μέλλον: Οι επενδύσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης, έχοντας πάντα στο επίκεντρο το ανθρώπινο στοιχείο.

Υποδεχόμενος στελέχη και συνεργάτες στο πλαίσιο εκδήλωσης για την νέα χρονιά, χωρίς μεγάλα λόγια και δυσνόητες τεχνικές αναλύσεις, η δέσμευση ήταν σαφής: «Το μέλλον το κάνουμε εμείς. Είστε εσείς και εμείς που πρέπει να το δημιουργήσουμε μαζί. Σαν υπόσχεση το 2020 να περιμένετε μια “κόκκινη καταιγίδα»

«Βάζουμε τον πήχη πολύ ψηλά και σκοπεύουμε να κάνουμε την διαφορά. Σήμερα βρισκόμαστε στην 6η θέση στον κλάδο Ζωής και Γενικών Ασφαλειών όμως στο τέλος της χρονιάς αναμένουμε κάτι διαφορετικό…», σημείωνε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρίου.

Τι κομίζει η εξαγορά της AXA

Με την εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, πράγματι, η Generali γίνεται ηγετικός παράγοντας στην ελληνική αγορά.

Βάσει παραγωγής καταλαμβάνει την 2η θέση στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων, ενώ εισέρχεται δυναμικά στην πρώτη τριάδα στον κλάδο ασφαλίσεων Υγείας, ένα τομέα με περαιτέρω προοπτικές καθώς τόσο οι πολίτες αφουγκράστηκαν την ανάγκη συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλισης Υγείας εν μέσω πανδημίας.

Παράλληλα, αποκτά πρόσβαση σε ένα σημαντικό κανάλι bancassurance, μέσω της Alpha Bank και της 20ετούς αποκλειστικής συνεργασίας διανομής.

Με αυτό τον τρόπο, πρακτικά, η Generali εξασφαλίζει πρόσβαση σε 3,1 εκατ. πελάτες που διατηρεί η Alpha Bank μέσω ενός δικτύου 300 φυσικών περίπου καταστημάτων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Νέο στρατηγείο στην Ελλάδα

Και αν τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ισχυρά θεμέλια σε επίπεδο αριθμών, αύξηση παραγωγής, οικονομίες κλίμακος και υπεραξία στις εργασίες και το brand, η Generali βάζει πραγματικά θεμέλια με μια νέα έδρα που θα αποτελέσει ένα «πέρασμα σε μια νέα εποχή»

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη 2021 – αρχές 2022, οπότε και προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέγερσης ενός νέου κτιριακού συγκροτήματος. Το νέο κτηριακό συγκρότημα θα βρίσκεται επί των οδών Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή στην Αθήνα, σε κτίριο με επιφάνεια άνω δομής 8.000 τ.μ.

Εκεί θα αναπτυχθεί ένα σύγχρονο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων υψηλών προδιαγραφών με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, συστήματα αυτοματισμών.

Επίσης, έχουν προβλεφθεί μεγάλοι ενιαίοι χώροι πρασίνου με φύτευση εντατικού τύπου και την ανάπτυξη υψηλής βλάστησης, ο οποίος συμβάλλει στη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος στον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων, στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και περιορίζει το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και οι προδιαγραφές του κτιριακού συγκροτήματος έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν την υψηλή αισθητική του συνδυάζοντάς την με τις σύγχρονες απαιτήσεις για ευελιξία στη λειτουργική οργάνωση του κτιρίου και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας συνθηκών εργασίας.

Ισχυρά μεγέθη εν μέσω πανδημίας

Άξιο αναφοράς επίσης είναι το γεγονός πως τόσο στην Ελλάδα όσο και σε επίπεδο μητρικής, τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική αύξηση σε κερδοφορία και παραγωγή.

Ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικό αποτέλεσμα 1,6 δις ευρώ με άνοδο 11% για το πρώτο τρίμηνο του 2021 με σημαντική συνεισφορά από τον κλάδο Ζωής, Γενικών Ασφαλίσεων, Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και λοιπών κλάδων. Τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα σημείωσαν άνοδο 4,2% και ανήλθαν σε 9,7 δισ ευρώ κινούμενα ανοδικά τόσο στον κλάδο Ζωής (+5,5%) όσο και των Γενικών (+1,9%).

Στο ίδιο μοτίβο βέβαια κινείται και εν Ελλάδι: Παρά τις επιπτώσεις της Covid- 19 και τα μακράς διάρκειας lockdowns, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της εταιρείας για το σύνολο του 2020 ανήλθε στα 235,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 8%, σε σύγκριση με το 2019.

Την ίδια ώρα το μερίδιο αγοράς ενισχύθηκε αισθητά στο 6% έναντι 5,3% προηγουμένως σε μια χρονιά με ισχυρές πιέσεις κατά την οποία η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων σε όλο τον κλάδο σημείωσε κάμψη 3,7%.

Άμεση προσαρμογή στον «ψηφιακό κόσμο»

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού εντάθηκαν, απόρροια των άμεσων αναγκών που δημιουργήθηκαν σε πελάτες, εργαζόμενους, δίκτυα και λοιπούς συνεργάτες, σε συνδυασμό με την ανάγκη προστασίας από την πανδημία.

Οι πρωτοβουλίες αυτές εξασφάλισαν την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών της και συνέβαλαν εν μέρει στα θετικά παραγωγικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, σημαντικές προσπάθειες έγιναν ώστε να επιτευχθεί η ψηφιοποίηση και η υποστήριξη των εργασιών των συνεργατών, με νέες διαδικασίας που αφορούν στις ανανεώσεις, στην ανάληψη κινδύνου και στις αποζημιώσεων, καθώς επίσης και της ηλεκτρονικής υπογραφής παρέχοντας πολλαπλά οφέλη τόσο στους πελάτες όσο και στους συνεργάτες μας.

Για παράδειγμα:

*Με το Life Claims Accelator οι διαδικασίες ψηφιοποιούνται με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση συνεργατών και ασφαλισμένων (μέσω του portal πελατών MyGenerali, παράδοση ασφαλιστηρίου e-policy κλπ).

Ειδικότερα, o ασφαλιστικός διαμεσολαβητής έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται εκ μέρους του πελάτη του τα αιτήματα προέγκρισης και αποζημίωσης και να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία τους. Η διαχείριση γίνεται από ένα κεντρικό ψηφιοποιημένο περιβάλλον, ειδικά διαμορφωμένο, ώστε να καθοδηγεί τον Συνεργάτη σε κάθε βήμα. Επίσης, ο ενημερώνεται κάθε φορά που ένας ασφαλισμένος καταχωρεί ένα αίτημα στο portal για: νοσηλεία, ραντεβού, υποβολή ιατρικών εξετάσεων, αναγγελία αιτήματος, έγκριση & πληρωμή κλπ.

*Σημειώνεται επίσης πως είναι ήδη διαθέσιμο και το MyGenerali app, για iphone και android κινητά παρέχοντας πληθώρα ασφαλιστικών υπηρεσιών και όχι μόνο, μέσω του κινητού. Με τη δημιουργία ενός ατομικού λογαριασμού Generali ID ο ασφαλισμένος αποκτά πρόσβαση σε όλες τις χρηστικές πληροφορίες με μια ματιά (ασφαλιστήρια, καλύψεις, ασφαλιστικά έγραφα, αποδείξεις κ.λπ). Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην αποτύπωση και την ιεράρχηση καλύψεων ανά κλάδο.

*Μια άλλη καινοτόμο ψηφιακή υπηρεσία υγείας αποτελεί η νέα εφαρμογή My e-doctor που καθιστά άμεσα προσβάσιμο ένα δίκτυο γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων στους ασφαλισμένους Υγείας οι οποίοι απομακρυσμένα διασφαλίζουν: Άμεση ιατρική βοήθεια, Ψηφιακό ραντεβού & τηλεσυνεδρίες, αυτόματο έλεγχο και πρώτη εκτίμηση συμπτωμάτων, δημιουργία προσωπικού ιατρικού φακέλου, διατροφολογική συμβουλευτική.

Ισχυρό Κοινωνικό Αποτύπωμα

Πολλές είναι οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε όλα τα επίπεδα, όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες που ο κοινωνικός ιστός δοκιμάστηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ενδεικτικά:

-Στην Ελλάδα στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής και της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, για τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας μέσω χορηγίας δύο διαφορετικών προσπαθειών, οι οποίες σε συνεννόηση με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς έχουν αναλάβει να παράγουν ειδικό εξοπλισμό, μέσω της καινοτόμου τεχνολογίας 3D εκτύπωσης.

-Παράλληλα στήριξε την ψηφιακή εφαρμογή τηλεϊατρικής Dr.Button, προσφέρει η Generali με στόχο τη διασφάλιση της απομακρυσμένης ιατρικής υποστήριξης, σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες τις δύσκολες ώρες της πανδημίας.

-Στηρίζει παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται υπό την αιγίδα των οργανισμών «Ένα Παιδί – Ένας Κόσμος» στην Αθήνα και «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης με την εθελοντική ομάδα εργαζομένων Lion Hearts.

-Αποτελεί επίσης υποστηρικτής της ομάδας ερευνητών τoυ Istorima.org, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης νέων και διάσωσης της προφορικής ιστορίας του τόπου, παρέχοντας δωρεάν την ασφάλιση της ομάδας

-Από την άλλη πλευρά, στο επίκεντρο των προσπαθειών του Ομίλου ώστε να «δώσει πίσω αξία» στις κοινωνίες βρίσκεται επίσης και το The Human Safety Net, η παγκόσμια πρωτοβουλία της Generali για την ενίσχυση κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία πως μέχρι το τέλος του 2019 στήριξε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, από τους οποίους περίπου 20.000 παιδιά ηλικίας 0-6 ετών και 10.000 γονείς, και εκπαίδευσε σχεδόν 700 πρόσφυγες, οι οποίοι δημιούργησαν πάνω από 100 νεοσύστατες επιχειρήσεις

-Υπενθυμίζεται επίσης πως ο Όμιλος Generali αποτελεί μέλος της Συμμαχίας Μηδενικού Ισοζυγίου Άνθρακα των Ηνωμένων, Εθνών- Net-Zero Asset Owner Alliance, της ομάδας 18 συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών που δεσμεύονται να μετατρέψουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια σε μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα, μέχρι το 2050. Στόχος της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι να αποφευχθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 °C, σύμφωνα με το στόχο της διεθνούς συνόδου του Παρισιού για το κλίμα.

-Τέλος, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, ιδιαίτερα στην Ιταλία με τα πάρα πολλά κρούσματα αρχικά, ο Όμιλος δημιούργησε Έκτακτο Διεθνές Ταμείο 100 εκατ. ευρώ που αποτέλεσε απαρχή των μετέπειτα κινήσεων στήριξης στις χώρες που δραστηριοποιείται

Γιορτάζει 190 χρόνια ιστορίας μ’ ένα mega επενδυτικό project 3,5 δισ. ευρώ

Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να μην εντάσσονται στην μεγάλη πρωτοβουλία (Fenice 190), όπως προαναφέρθηκε, στο πλαίσιο του εορτασμού ίδρυσης του Ομίλου στην Τεργέστη το μακρινό 1831.

Για να τιμήσει αυτήν την περίσταση, η Generali υλοποιεί το Fenice 190, ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών, που επλήγησαν από την Covid-19, ξεκινώντας από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και στη συνέχεια να στοχεύσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Generali, καθ ‘όλη τη διάρκεια των πέντε ετών του σχεδίου.

Το Fenice 190 θα καταστήσει μόνιμες τις έκτακτες πρωτοβουλίες που δρομολογήθηκαν το 2020 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίες περιλάμβαναν επενδύσεις για τη στήριξη των ΜμΕ και της πραγματικής οικονομίας που ήδη ξεπερνούν τον καθιερωμένο στόχο του 1 δισ ευρώ.

Για να προστεθεί σε αυτό το αρχικό ποσό, η Generali δεσμεύεται για τη δέσμευση 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τα επόμενα 5 χρόνια, για βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω διεθνών επενδυτικών ταμείων που θα επικεντρώνονται στις υποδομές, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση, τις ΜμΕ, την πράσινη στέγαση, τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και την εκπαίδευση.

Μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2021, είχαν ήδη εντοπιστεί 10 επενδυτικές ευκαιρίες για τη δέσμευση ύψους 1,05  δισεκατομμυρίων ευρώ, και αφορούν στις ευρωπαϊκές ΜΜΕ, στην πράσινη στέγαση και στις υποδομές με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, στην υγεία και στην ενεργειακή μετάβαση με εστίαση στην περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*