Η Petra Hielkema νέα πρόεδρος της EIOPA

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση με την οποία η κα Petra Hielkema διορίζεται πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση αυτή βάσει του καταλόγου επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση του προέδρου που είχε καταρτίσει το συμβούλιο εποπτών της EIOPA και κατόπιν επιβεβαίωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε συμφωνία με την EIOPA και τον σημερινό εργοδότη της, De Nederlandsche Bank (εθνική κεντρική τράπεζα των Κάτω Χωρών), η κα Hielkema θα αναλάβει τον ρόλο αυτόν από 1ης Σεπτεμβρίου 2021 για περίοδο πέντε ετών. Η θητεία αυτή μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Η EIOPA είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές αρχές χρηματοπιστωτικής εποπτείας που αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας (ΕΣΧΕ), το οποίο καθιερώθηκε το 2010 για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αποκάλυψε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.

Αποτελεί ανεξάρτητο όργανο συμβουλευτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Αποστολή της είναι να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον συμβάλλοντας στη διασφάλιση της σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της ΕΕ. Αυτό επιτυγχάνεται με την προώθηση ενός υγιούς ρυθμιστικού πλαισίου και την εποπτεία των τομέων των ασφαλίσεων και των επαγγελματικών συντάξεων στην Ευρώπη.

Η κα Petra Hielkema είναι αυτή τη στιγμή διευθύντρια ασφαλιστικής εποπτείας στην κεντρική τράπεζα των Κάτω Χωρών, όπου είναι υπεύθυνη για την προληπτική εποπτεία του ολλανδικού ασφαλιστικού τομέα. Είναι κάτοχος ευρωπαϊκού μεταπτυχιακού τίτλου νομικής και οικονομικών και μεταπτυχιακού τίτλου στις ρωσικές σπουδές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*