Στο δρόμο της επιχειρηματικής ανάκαμψης, όλοι θα χρειαστούν ασφαλιστικές καλύψεις

του Βάιου Κρόκου

Κατά τις αρχές του χρόνου, και εν μέσω της σφοδρής πανδημίας, το βαρόμετρο της Allianz έθετε για το 2021 στην κορυφή των επιχειρηματικών κινδύνων ζητήματα όπως η διακοπή επιχειρησιακής δραστηριότητας, το ξέσπασμα μιας πανδημίας εκ νέου και οι αυξανόμενοι κυβερνο-κίνδυνοι.

Ακολουθούν οι εξελίξεις στις αγορές, οι αλλαγές στην νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο, οι φυσικές καταστροφές, η πυρκαγιά και έπονται άλλοι σημαντικοί εξίσου κίνδυνοι.

Τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας η μακροημέρευση και η ανάπτυξη μιας επιχείρησης συνδέονται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση απειλών και κάθε ικανού ρίσκου για μια οντότητα. Η ασφαλιστική βιομηχανία εξειδικεύει τους κινδύνους ανά κλάδο, περίπτωση και ανάγκη.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο η πανδημία θα κινητοποιήσει το ελληνικό «επιχειρείν» ώστε να στραφεί με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην κάλυψη κινδύνων, ωστόσο η πολυπόθητη ανάταση της οικονομίας σε μια  «μετα COVID εποχή» μεταφράζεται σε αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που με τη σειρά της έχει ανάγκη τα εργαλεία της ασφάλισης.

διαβάστε: Μεγάλη ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά η ανάπτυξη των logistics

επίσης: Τα έργα ΑΠΕ κατευθύνουν την ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα

επιπλέον: Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να δουν την ασφάλιση πιστώσεων και εγγυήσεων

Στοιχεία που δίνουν ελπίδα…

Στην Ελλάδα, είναι γνωστό, ότι η ασφαλιστική συνείδηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το Ε.Ε.Α γύρω από την ασφαλιστική κάλυψη σε επιχειρήσεις, την διάθεση για διατήρηση ή σύναψη νέων συμβολαίων.

Ενδεικτικά, 61% των ερωτηθέντων σκοπεύει να διατηρήσει το επίπεδο ασφάλισης, ενώ ένα 16% να αυξήσει τις σχετικές καλύψεις. Μόλις το 10% σκοπεύει να τις μειώσει.

Εξίσου σημαντικό στοιχείο για το μέλλον είναι το γεγονός ότι άτομα νεαρότερης ηλικίας ως 30 ετών (ηλικιακό γκρουπ που είναι λιγότερο ασφαλισμένο) από τον κόσμο των επιχειρήσεων δηλώνει με ένα ποσοστό 25% από το σύνολο των ερωτηθέντων πως θα αυξήσει την ασφαλιστική κάλυψη, το ίδιο ισχύει και για επαγγελματίες 30 – 44 ετών (+15%), 45 – 59 ετών (+17%) και άνω των 60 ετών (+11%).

Ο κρίσιμος ρόλος της ασφάλισης γύρω από τους επιχειρηματικούς κινδύνους θα τεθεί, μεταξύ άλλων, στο προσεχές Insurance Conference 2021.

Τι γίνεται με ζητήματα αστικής ευθύνης, ομαδικές ασφαλίσεις, φυσικές καταστροφές και περιουσία, πιστώσεις και εγγυήσεις. Σημαντικοί ομιλητές από κλάδους των μεταφορών, του τουρισμού, της Ενέργειας θα έχουν την ευκαιρία να περιγράψουν το νέο επενδυτικό – επιχειρηματικό τοπίο που διαμορφώνεται…

διαβάστε: Στις 15 Ιουνίου το Insurance Conference 2021: Η ασφαλιστική αγορά με το βλέμμα στο μέλλον

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*