Ε.Ε.Α για εργασιακά: Χαιρετίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού, θέτει όμως πέντε σημαντικούς προβληματισμούς

Τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών επί του νέου εργασιακού νομοσχεδίου διατυπώνει με επιστολή του στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.  To E.E.A. χαιρετίζει το σχέδιο νόμου και την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ελληνικού εργατικού δικαίου με την εισαγωγή ρυθμίσεων, ωστόσο, εκφράζει τους προβληματισμούς του για ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου.

Παρατίθενται συνοπτικά τα βασικά σημεία:

  1. Ψηφιακή κάρτα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Επισημάνθηκαν σημαντικά πρακτικά ζητήματα, όπως η δαπάνη εγκατάστασης των απαιτούμενων συστημάτων εντός της επιχείρησης. Ζητήθηκε η προ της εφαρμογής του νόμου διευκρίνιση σχετικά με το αν θα επιδοτηθεί το κόστος εγκατάστασης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και υπό ποιες προϋποθέσεις και προτάθηκε στην περίπτωση, που οι επιχειρήσεις καλύψουν το κόστος και εν συνεχεία επιδοτηθούν για τη σχετική δαπάνη, αυτή να αφαιρεθεί από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους προς αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης. Τέθηκε το ζήτημα εκτέλεσης εργασιών εργαζομένων εκτός του κύριου τόπου εργασίας τους, καθώς φημολογείται η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής (σε κινητές συσκευές), για την οποία ζητήθηκαν διευκρινίσεις ως προς τον έλεγχο ορθής καταχώρισης της εργασίας από τον εργαζόμενο και την πρόληψη από τον εργοδότη τυχόν παραβάσεων προς αποφυγή δυσμενέστατων διοικητικών κυρώσεων (π.χ. πρόστιμο 10.500 €/εργαζόμενο για τη μη ενεργοποίηση ψηφιακής κάρτας) των οποίων βεβαίως το Ε.Ε.Α. αιτήθηκε της άμεσης επαναξιολόγησης.
  2. Ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας και υπερωρίες. Θεσπίζεται η, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου, διευθέτηση του χρόνου εργασίας του, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερες ημέρες ανάπαυσης ή 4ήμερη απασχόληση, ενώ η άρνησή του σε πρόταση του εργοδότη να διευθετήσει το χρόνο εργασίας καθιστά άκυρη τυχόν απόλυσή του. Όμως τι συμβαίνει, όταν ο εργοδότης αρνηθεί τη διευθέτηση λόγω ιδιαίτερων συνθηκών στην επιχείρησή του; Πώς προστατεύεται από τυχόν καταγγελίες; Περαιτέρω, για την εξομοίωση των υπερωριών στη βιομηχανία και τις λοιπές δραστηριότητες και την αύξηση των ορίων τους σε 150 ώρες ετησίως, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις, καθώς πρακτικά διπλασιάζονται οι ώρες εργασίας και ουδόλως ενισχύεται η αύξηση των θέσεων εργασίας, υπέρ της οποίας τασσόμαστε πάντοτε.
  3. Γονικές άδειες. Το Ε.Ε.Α. τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης αδειών και δικαιωμάτων και για τους δύο γονείς, ζητήθηκε η παροχή διευκρινίσεων ως προς την κάλυψη της τετράμηνης άδειας για κάθε έναν γονέα, με δεδομένο ότι ρυθμίζεται μόνον η δίμηνη επιδότηση αυτής από τον ΟΑΕΔ. Το ζήτημα της κάλυψης των άλλων δύο μηνών είναι κρίσιμο δεδομένης της ζημίας των επιχειρήσεων συνεπεία της υγειονομικής κρίσης και της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στα πάγια έξοδά τους.
  4. Απαγόρευση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Το Ε.Ε.Α τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης, επισημάναμε όμως ειδικά για τη θέσπιση υποχρέωσης καθιέρωσης σχετικής εταιρικής πολιτικής σε επιχειρήσεις άνω των 20 εργαζομένων, την ανάγκη διευκρινίσεων αναφορικά με το ποιος κρίνει και καθορίζει ποια είναι η ορθή εταιρική πολιτική, ποιος ο ορισμός της έννοιας της εταιρικής πολιτικής, η εφαρμογή της οποίας δε θα επιφέρει τυχόν πρόστιμο στις επιχειρήσεις, θα υπάρχει αρμόδιο εσωτερικό όργανο, πώς αυτό θα διορίζεται, πώς θα απασχολείται και ποιος ο ακριβής ρόλος του.
  5. Μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή. Έμφαση δόθηκε στο ότι με τη θεσμική αυτή αναβάθμιση, καθιερώνεται για ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. διαπίστωση απασχόλησης εργαζομένου που δεν έχει δηλωθεί) η άμεση επιβολή προστίμων ΧΩΡΙΣ ΑΚΡΟΑΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ, γεγονός που προσκρούει στο συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του διοικούμενου, αποστερώντας του το δικαίωμα να προβάλει τους ισχυρισμούς του και να εναντιωθεί στην επιβληθείσα σε βάρος του διοικητική κύρωση, ρύθμιση η οποία όχι μόνον δεν αντιπροσωπεύει τον επιδιωκόμενο με το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμό, αλλά αντιθέτως αποτελεί βήμα προς τα πίσω και ευθεία παραβίαση του Συντάγματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*