Ασφαλιστική αγορά: Κρίσιμοι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την φετινή πορεία

Μπαίνοντας πλέον στο β’ εξάμηνο του έτους και με την σχετική κανονικότητα να επανέρχεται σ’ ένα βαθμό, ασφαλιστικές εταιρείες, δίκτυα πωλήσεων και διαμεσολάβησης προχωρούν σε κινήσεις με στόχο την ανάκτηση παραγωγής και την απόκτηση νέας.

Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον για τα προγράμματα υγείας και περίθαλψης. Μεγάλες τομές δεν αναμένονται για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, και θα συνεχίσει να “δουλεύει ως έχει” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα των αστικών ευθυνών, το business interruption και τα προϊόντα έναντι κυβερνοεπιθέσεων (cyber risk) είναι τομείς με εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον.

Κατά τα άλλα, τα Unit Linked αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και το επόμενο διάστημα όσο διατηρείται το περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και οι αποταμιευτές αναζητούν αποδόσεις ικανοποιητικές λαμβάνοτας το όποιο ρίσκο (χαμηλό – υψηλό).

Ενδεικτά οι ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία: Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021, η αύξηση διαμορφώθηκε στο +43,2%, ενώ στη σύγκριση του φετινού Μαρτίου με αυτόν του 2020, η άνοδος ήταν εκρηκτική κατά 75,1%.

Από την άλλη πλευρά, κοινή πεποίθηση στελεχών της αγοράς αποτελεί το γεγονός πως η ιδιωτική ασφάλιση είναι εξαρτώμενη με το εγχώριο ΑΕΠ και την πορεία της οικονομίας, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές προσδοκίες, στο πλαίσιο της προσδοκώμενης ανάτασης όσο απομακρύνονται οι σφοδρές επιπτώσεις της πανδημίας. Προσδοκίες δημιουργούνται με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, του τουρισμού κλπ

Σημείο “κλειδί” βέβαια αποτελεί και ο περιορισμός του κόστους, κάτι που έχουν κατά νου οι διοικήσεις των εταιρειών, ενώ έχουν και ως σύμμαχο την χρήση των νέων τεχνολογίων και της τηλεργασίας.

Από την μια πλευρά η περαιτέρω ψηφιοποίηση θα φέρει μείωση των λειτουργικών δαπανών και θα συνεισφέρει στην δημιουργία – παροχή νέων προϊόντων. Παράλληλα, κάποιες εταιρείες προχωρούν σε μείωση των λειτουργικών δαπανών με την συγχώνευση γραφείων…

Υπενθυμίζεται πως ικανοποιητικά έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με άνοδο της παραγωγής κατά 8,1%. Οι ασφαλίσεις Ζωής διαμορφώθηκαν στο +14,3% με ισχυρή άνοδο από τα UL, ενώ και οι Ασφαλίσεις κατά Ζημιών επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο στο +2,9%.

Βάιος Κρόκος

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*