Μήνυμα Κικίλια χωρίς δεσμεύσεις για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού

Από λόγια πάμε καλά. Με αφορμή σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε μία δήλωση, χωρίς όμως χειροπιαστές δεσμεύσεις, ούτε για το πότε θα δούμε αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και κυρίως πότε θα υλοποιηθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού – η έλλειψη του οποίου αναδείχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο στην πανδημία.

Η δήλωση του υπουργού είναι η ακόλουθη:

«Το 1978, με την διακήρυξη της Alma Ata, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέστησε σαφές ότι όλες οι χώρες θα πρέπει ναεπαναπροσανατολίσουν τη στρατηγική των συστημάτων υγείας και να δώσουν έμφαση στην προαγωγή υγείας και στην πρόληψη. Από τότε, στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ενίσχυσης του ρόλου τουοικογενειακού ιατρού, χωρίς, ωστόσο, να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το Ε.Σ.Υ. παρέμεινε συνδεδεμένο στην αντίληψη του κόσμου μόνο με τη νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ και σε οικονομικό επίπεδο, οι δομές ΠΦΥ διαχρονικά υποχρηματοδοτούνταν. To μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Οικογενειακού Ιατρού αποτυπώνει πλήρως την επιτακτική ανάγκη της Ελλάδας να αφήσει πίσω της την περίθαλψη που έχει ως επίκεντρο τα Νοσοκομεία και να στραφεί συνολικότερα στην ανάπτυξη δικτύων και δράσεων Δημόσιας Υγείας, «οικοδομώντας το μέλλον με Οικογενειακούς Ιατρούς».

Όταν ανέλαβα τον Ιούλιο του 2019 το χαρτοφυλάκιο του ΥπουργείουΥγείας, το πρώτο μου μέλημα ήταν να καταρτιστεί άμεσα έναολοκληρωμένο, εφαρμόσιμο και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο, με τοοποίο θα γίνει μια πραγματική μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, που θα πετύχειαυτό στο οποίο απέτυχαν όλες οι προηγούμενες προσπάθειες καινομοθετικές πρωτοβουλίες: να αλλάξει στη συνείδηση του Έλληνα η λογικήτου «είμαι καλά, γιατί να πάω στον γιατρό;» και «όταν αρρωστήσω, θαπάω απευθείας στο νοσοκομείο».

Τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε το Νομοσχέδιό μας για τη ΔημόσιαΥγεία και τον προηγούμενο μήνα, παρουσία του Γενικού Διευθυντή τουΠ.Ο.Υ. Ευρώπης Ηans Kluge, παρουσιάσαμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το 5ετές Σχέδιο Δράσης, η χρηματοδότηση του οποίου έχει εξασφαλιστεί από 4 ταμεία και θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός ΚυριάκοςΜητσοτάκης, το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την ενίσχυση, τηβελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, τηςΠρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας.

Με την αναβάθμιση του ρόλου των οικογενειακών ιατρών και των διεπιστημονικών ομάδων επαγγελματιών υγείας, προχωράμε οργανωμένακαι δομημένα στην ανάπτυξη ενός δικτύου ΠΦΥ, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο την Πρόληψη. Με τη διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων (screening)  θα μπορούμε να «προλαβαίνουμε» την εκδήλωση νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, τα νεοπλάσματα, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης έτσι ώστε πολλοί συμπολίτες να μη χρειάζεται να φτάνουν στα Νοσοκομεία μας, αρκετές φορές σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης, με πολύ μεγάλο ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*