Explore the World arrow with beach background

Χτυπούν οι ασφαλίσεις στον τουρισμό

Της Ελενας Ερμείδου

H πτώση που έγραψαν οι γενικές ασφαλίσεις μπορεί να αναπληρωθεί από τις τουριστικές ασφαλίσεις αναφέρουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στο IW.gr.

H επανεκκίνηση του τουρισμού είναι σίγουρα μία ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά. Ο κλάδος του τουρισμού έχοντας μέχρι πριν δύο χρόνια συμμετοχή στο ΑΕΠ πάνω από 21% τροφοδοτούσε την συνολική παραγωγή των γενικών ασφαλίσεων η οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2020 ήταν πεσμένη.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές  τα επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα από τον τουρισμό μπορούν να ενισχύσουν κατά ένα τρίτο την ασφαλιστική παραγωγή.

Και ενώ σήμερα χρειάζονται ακόμα πιο εξειδικευμένα πακέτα τουριστικών ασφαλίσεων, πριν δύο χρόνια στην Ελλάδα ήταν ασφαλισμένα ένα στα τέσσερα ξενοδοχεία. Το ποσοστό που ήταν ασφαλισμένο ήταν πολύ χαμηλό ενώ και τότε ο κίνδυνος ψηλός. Σήμερα ο κίνδυνος είναι υψηλότερος και τα ποσοστά των ξενοδοχείων που είναι ασφαλισμένα χαμηλότερα.

Με εξειδικευμένα πακέτα και γνωρίζοντας τις ανάγκες και τα πρωτόκολλα μεταξύ άλλων οι ασφαλιστές θα πρέπει να επενδύσουν σε ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, μεγάλους πράκτορες ταξιδίων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, προμηθευτές, σε υπηρεσίες εκχώρησης τρίτων, στην εστίαση.  Επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων η ασφάλιση διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών, οι ευθύνες διευθυντών και στελεχών, οι πιστώσεις, και όλα αυτά μετά από ένα σχεδιασμό προϊόντων που θα μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.

Η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να εξετάσει και την προοπτική πώλησης ομαδικών ασφαλιστηρίων υγείας σε ξενοδοχεία, επιχειρώντας έτσι να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά και το κενό που δημιουργήθηκε στην παραγωγή το 2020.

Η ασφάλιση των ταξιδιωτικών πρακτόρων είναι υποχρεωτική βάσει του βάσει του Π.Δ. 7/2018. Η ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική για ταξιδιωτικά πακέτα . Δεν εφαρμόζεται στα πακέτα για χρονικό διάστημα 24 ωρών εκτός αν καλύπτουν διανυκτέρευση. Ωστόσο,  για τα θέματα αυτά θα πρέπει να δίνουν διευκρινίσεις κατά την σύνταξη του συμβολαίου.

Πριν λίγα χρόνια η ανάγκη ασφάλισης του τουρισμού είχε αναδειχθεί με την περίπτωση της πτώχευσης της Thomas Cook όταν τα μη εισπρακτέα τιμολόγια έφτασαν  τα 138 εκατομμύρια ευρώ.  Το ποσό αυτά ανέβηκε στα 190 εκατομμύρια, υπολογίζοντας και τις κρατήσεις που ακυρώθηκαν το 2019. Οι απώλειες για το 2020 έφταναν τα 930 εκατομμύρια για όλους τους κλάδου του τουρισμού.  Το 2020 ήρθε ο  Covid19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*