Τρεις συνθήκες που αλλάζουν την ασφαλιστική αγορά, ικανοποίηση για την παραγωγή

Εντελώς διαφορετική αναμένεται η εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς τα επόμενη πέντε με δέκα χρόνια αναφορικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα την συνοδεύουν και την συνολική εμπειρία του πελάτη. Όπως εκτιμά η KPMG η ασφαλιστική αγορά αναμένεται να αλλάξει δραματικά τα επόμενα έτη, με τον ρυθμό αλλαγής να ξεπερνά την ταχύτητα των αλλαγών του παρελθόντος. Τα επόμενα πέντε με δέκα έτη η τεχνολογική εξέλιξη και η εμπειρία του πελάτη θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην τηλεργασία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα: Η απομακρυσμένη εργασία αναμένεται να περιληφθεί στις οργανωτικές δομές και διαδικασίες των εταιρειών και δη των ασφαλιστικών. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ο αριθμός των εργαζομένων που λένε ότι δεν θα επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση έχει αυξηθεί σημαντικά, με πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων να σχεδιάζουν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως τουλάχιστον το μισό χρόνο μετά την πανδημία. Για τους ασφαλιστές, αυτό σημαίνει αλλαγή διαδικασιών, αν θέλουν να υποστηρίξουν τους υπαλλήλους τους στη διευθέτηση των εργασιών εξ αποστάσεως.

Παράλληλα, το μέλλον για την επόμενη δεκαετία είναι πολυκαναλικό: Πράκτορες, μεσίτες, online, bancassurance. Σε διαφορετική περίπτωση οι ασφαλιστές θα πρέπει να υπηρετήσουν αποκλειστικά τη στόχευση σε συγκεκριμένους πελάτες και προϊόντα. Αναμένονται σοβαρές επενδύσεις σε ψηφιακό μετασχηματισμό και την εμπειρία πελάτη. Αυτοί που θα εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από το ανεξάρτητο δίκτυο πρακτόρων απλά θα δουν την επιχείρησή τους να μειώνει το αποτύπωμά της τα επόμενα έτη.

Κρίσιμο στοιχείο σε όλα αυτά αποτελεί το γεγονός πως ένα μέρος της αγοράς για την δεκαετία 2021-2030 θα αποτελείται από millennials που αντιπροσωπεύει το πιο δυναμικό κοινό σήμερα, ενώ έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν στην αγορά εργασίας και επομένως στην κατανάλωση προϊόντων ασφάλισης οι post millennials!

Ανεβάζει στροφές η αγορά 

Ικανοποίηση επικρατεί για την εικόνα α’ τριμήνου στην ασφαλιστική αγορά αναφορικά με την άνοδο της παραγωγής. Με αιχμή του δόρατος τα Unit Linked (+43,2%) οι ασφαλίσεις Ζωής κινήθηκαν αισθητά υψηλότερα κατά 14,3%.

Σημαντική άνοδο σε νέα παραγωγή εμφανίζουν οι Γενικές Αστικές Ευθύνες (11,2%), ενώ σωρευτικά για το α’ τρίμηνο οι Ασφαλίσεις κατά Ζημιών εμφανίζονται με ξανά θετικό πρόσημο (2,9%)

διαβάστε: Παραγωγή Ασφαλίστρων: Ισχυρή άνοδος 8,1% το πρώτο τρίμηνο

Κοινή πεποίθηση αποτελεί πως τα Unit Linked θα συνεχίσουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο ελέω των μηδενικών επιτοκίων, έντονο παραμένει το ενδιαφέρον για την Υγεία, ενώ αναπτερώνονται οι ελπίδες για επιχειρηματικές ασφαλίσεις με το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς, της εστίασης και του τουρισμού. Κρίσιμο στοιχείο, όπως επισημαίνουν βέβαια στελέχη του κλάδου, θα είναι το ύψος των ζημιών για την συνολική εικόνα που θα δείξουν οι εταιρείες στα μεγέθη τους το επόμενο διάστημα.

Βάιος Κρόκος

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*