Χρήστος Κώνστας

To σχέδιο Στουρνάρα για την Atticabank από το Α μέχρι το Ω

Κόκκινα δάνεια και αναβαλλόμενη φορολογία  ήταν και είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις του τραπεζικού μας συστήματος.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα να επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν είναι εφικτή χωρίς την ταυτόχρονη επίλυση αυτών των δύο γρίφων.

Τελικά βρέθηκε η Δαμόκλειος Σπάθη.

Μετά από παλινωδίες ετών, η Atticabank κατάφερε επιτέλους να αποκτήσει ένα διοικητικό σχήμα που ομονοείσυναισθάνεται την κρισιμότητα των συγκυριών και -κυρίως- ακούει προσεκτικά τις παραινέσεις του Γιάννη Στουρνάρα.

Αφού δεν κατάφερε να πείσει την πολιτική ηγεσία για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (National Asset Management Agency) o Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάνει τα λόγια του πράξη, ξεκινώντας από την “μικρή” -αλλά βαριά τραυματισμένη από την πολιτική κακοδιαχείριση του παρελθόντος- AtticaBank.

  • Οι ονειρώξεις του παρελθόντος για μια -κρατικά ή κομματικά ελεγχόμενη- Τράπεζα που θα λειτουργούσε σ’ ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύμπαν, μακριά από τον έλεγχο και τους κανόνες της Φρανκφούρτης, σήμερα δεν υπάρχουν.

Η Atticabank θα “παντρευτεί” με τον ιδιωτικό τομέα. Θα αποκτήσει ιδιώτες μετόχους και οι παλαιοί μέτοχοι (ο ΕΦΚΑ με 32,34% και το ΤΜΕΔΕ με 46,32%) στο κοντινό μέλλον, θα έχουν μικρότερη επιρροή αλλά σ’ ένα πολύ μεγαλύτερο, ισχυρότερο και υγιέστερο Τραπεζικό οργανισμό. 

  • Η αναβαλλόμενη φορολογία θα μετατραπεί -προσωρινά- σε μετοχικό κεφάλαιο υπέρ του Δημοσίου.

Το Κράτος θα επιλέξει μέσα από μια ανοικτή διαδικασία -τον-ή- τους στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές που θα αναλάβουν να οδηγήσουν την Atticabank σε μια νέα σελίδα της ιστορίας της, μακριά από το αμαρτωλό παρελθόν της.

  • Ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε αυτοπροσώπως τον Πρωθυπουργό για το σχέδιο του.

Η διοίκηση της Atticabank έχει ενημερωθεί από καιρό.

Με τις τελευταίες προσθαφαιρέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, υπάρχει πλέον μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, μια χαραγμένη πορεία που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί -έστω και την τελευταία στιγμή- την περίοδο του χαμηλού κόστους χρήματος και της επενδυτικής διάθεσης για ανάληψη τραπεζικού ρίσκου σε μια χώρα σαν την Ελλάδα.

  • Από τη στιγμή που η πρόταση Στουρνάρα για την Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού δεν υλοποιήθηκε, μοναδικό στήριγμα στην προσπάθεια εξυγίανσης της Atticabank θα είναι οι …ώμοι του ΗΡΑΚΛΗ ΙΙ.
  • Ο Μηχανισμός κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» θα χρηματοδοτήσει την τελευταία μεγάλη προσπάθεια.

Θα υπάρξει μία ακόμη -η τελευταία- τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων η οποία πήρε και τη συμβολική ονομασία «Ωμέγα».

Περισσότερα στο banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*