Παίρνουν την ανιούσα οι δείκτες ζημιών το 2021

της Ελενας Ερμείδου

Φόβους πως θα πάρουν την ανιούσα οι δείκτες ζημιών εκφράζουν αρκετά στελέχη της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς. Για ποιους δείκτες μιλάνε και τι αναμένεται στην περίπτωση αυτή.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας  των αυτοκινήτων τον περασμένο χρόνο μείωσε τα ατυχήματα και τις ζημιές στον κλάδο αυτοκινήτου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι δείκτες ζημιών στον κλάδο, και οι αποζημιώσεις, καθώς και η παραγωγή. Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει το 2021 όπου η κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους ίσως και να τριπλασιάστηκε γεγονός το οποίο αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες οι δείκτες ζημιών να φτάσουν ακόμα και στο κόκκινο, πλησιάζοντας έτσι τα επίπεδα προ της εποχή προ – Covid19.  Στην αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων συνετέλεσε και η απουσία έργου στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Στο ίδιο μήκος και οι δείκτες ζημιών στον κλάδου της υγείας. Τα πρωτόκολλα που έβαζαν σοβαρούς περιορισμούς σε ασθενείς που δεν νόσησαν από κορωνοϊό, οι σημαντικά μειωμένες χειρουργικές πράξεις, ‘οδήγησαν τους δείκτες ζημιών σε υποχώρηση σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Στελέχη της αγοράς εκφράζουν επίσης φόβους ότι τα μέτρα κατά τις διάδοσης του κορωνοϊού που κατ’ ουσία λόγω του χαρακτήρα τους ‘απαγόρευαν’ τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις επισκέψεις στα νοσοκομεία και γιατρού κρύβουν παγίδες για το μέλλον. Τα προβλήματα στα υγείας των ανθρώπων που ήδη νοσούν θα αυξηθούν χρήζοντας περισσότερες και πιο ακριβές θεραπείες. Το γεγονός αυτό δύνανται να συμβάλλει στην κατακόρυφη αύξηση του δείκτη ζημιών. Επί πλέον δεν θα είναι λίγοι οι ασφαλισμένοι που με την άρση των μέτρων θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούν συχνότερα επισκέψεις σε ιατρούς σε σχέση με την εποχή προ-κορωνοϊού.

Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή και για τον κλάδο αυτοκινήτου και υγείας, η αναπροσαρμογή ασφαλίστρων προς τα άνωθεν θα είναι αναπόφευκτη. Αυτό προκαλεί τριγμούς στον κλάδο υγείας και συγκεκριμένα στους δείκτες διατήρησης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε μία χρονική στιγμή που ο κλάδος δείχνει προοπτικές ανόδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*