Φυσικές Καταστροφές: Οι ασφαλιστικές αποζημιώνουν, τα κίνητρα αγνοούνται

του Βάιου Κρόκου

Διαβαίνοντας πλέον το πρώτο εξάμηνο του 2021 και με στόχο την επιστροφή στην «κανονικότητα» ή την προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα, οι προσπάθειες εντείνονται σε όλα τα επίπεδα των ασφαλιστικών εργασιών. Οι προσδοκίες της ασφαλιστικής αγοράς για παρεμβάσεις και τομές που θα έδιναν κίνητρα στην ιδιωτική ασφάλιση ήταν και παραμένουν υψηλές. Ο «πήχης» όμως τελικά παραμένει χαμηλά όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές και την ασφάλιση περιουσίας.

Ένας κλάδος ασφάλισης στον οποίο θα φαντάζονταν κανείς πως πράγματι θα μπορούσαν να παρθούν πρωτοβουλίες της Πολιτείας (ευκολότερα και από ζητήματα υγείας, συνταξιοδοτικό) που θα αναδείκνυαν τα πραγματικά τα οφέλη των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων στην προστασία της κατοικίας.

Αντ’ αυτού οι κυοφορούμενες αλλαγές αναφορικά με την κρατική αρωγή φαίνεται πως έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Αυτή είναι η άποψη της αγοράς, σύμφωνα με την οποία η κινητροδότηση και η ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης εν τέλει…μάλλον «αναβάλλεται». Την αντίθεση τους έχουν κάνει σαφή εδώ και μέρες αρμόδιοι εκπρόσωποι της αγοράς:

Από την πλευρά της η ΕΑΕΕ εξέφρασε την απογοήτευση για το σχέδιο νόμου με σχετική επιστολή που όχι μόνο – όπως αναφέρει – πάει αντίθετα με τις διεθνείς πρακτικές που προωθούν τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα γύρω από το κρίσιμο αυτό ζήτημα, αλλά αποτελεί μια λύση δημοσίου χαρακτήρα.

Αποτελεί, δηλαδή, μια κρατική αρωγή που επιβαρύνει τα δημοσιονομικά και αποκλείει την ιδιωτική ασφάλιση στην ανάληψη τέτοιων κινδύνων, ενώ εξηγεί γιατί – πρακτικά – δεν υπάρχουν κίνητρα στο να ασφαλιστεί κανείς, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του ν/σ.

Στο ίδιο πνεύμα, σοβαρές ήταν και οι ενστάσεις από την ΕΑΔΕ καθώς οι σχετικές διατάξεις αποτελούν αντικίνητρο για την σύναψη συμβολαίων Ιδιωτικής Ασφάλισης, θα είναι καταστροφικές για τον κλάδο καθώς απαξιώνουν, μεταξύ άλλων, την ιδέα της ιδιωτικής ασφάλισης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Όπως συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, η ΕΑΔΕ, κανείς επιχειρηματίας δεν θα συνάπτει, ουσιαστικά, ιδιωτικό ασφαλιστήριο μιας και θα αναμένει την κάλυψη του από το κράτος.

Υπήρχε ανάγκη για μεγαλύτερη πίεση προς την Πολιτεία ώστε να υπάρξουν τα κίνητρα που επιθυμεί η αγορά; Θα υπάρξουν περαιτέρω προσπάθειες με το πέρας της πανδημίας και τον συνυπολογισμό όλων των δημοσιονομικών μέτρων ως τότε; 

Τι πληρώνουν οι ασφαλιστικές

Μόλις χθες έγινε γνωστός ο “λογαριασμός” για τις σοβαρές καταστροφές που από τις χιονοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» από 15 έως 17 Φεβρουαρίου 2021 σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική.

Συνοπτικά, δηλώθηκαν 2.027 ζημιές με συνολικό ποσό απαίτησης 5,5 εκατ. ευρώ Υπολογίζεται πως οι 1.014 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας για τις οποίες οι αποζημίωσεις εκτιμώνται στα 3,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα καταγράφηκαν 1.013 ζημιές σε ασφαλισμένα οχήματα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αποζημιώσεις ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Στο πρόσφατο παρελθόν

Υπενθυμίζεται πως για τον ΙΑΝΟ τον Σεπτέμβριο του 2020, οι αναγγελίες ζημιών ξεπέρασαν τις 2.453 (1400 σε σπίτια και επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες κυρίως σε αυτοκίνητα), ενώ το ποσά της αποζημίωσης ξεπέρασαν τα 30 εκ. ευρώ.

Στην περίπτωση του σεισμού της Σάμου τον περασμένο Αύγουστο, σε ό,τι αφορά στις ασφαλίσεις Περιουσίας, επί συνόλου 2.900 ασφαλισμένων κινδύνων στις πληγείσες περιοχές καταγράφτηκαν 180 ζημιές τόσο από την δόνηση όσο και από το μικρής κλίμακας τσουνάμι που ακολούθησε. Το ποσό απαίτησης για τις ζημιές αυτές ανήλθε περίπου στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη τον προηγούμενο Νοέμβριο υπολογίσθηκαν περίπου στις 260 ζημιές με το ποσό για τις αποζημιώσεις να διαμορφώνονταν περί τα 20 εκατ ευρώ.

Πέραν των αριθμών όμως το μήνυμα παραμένει, δυστυχώς, το ίδιο: Παραμένουμε ανασφάλιστοι. Αυτό περιέγραψε ξανά στο τελευταίο του μήνυμα και ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ:

«Οι έντονες και με διάρκεια χιονοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» το Φεβρουάριο δημιούργησαν πολλά προβλήματα και προκάλεσαν ζημιές στην περιουσία και τα οχήματα πολλών συμπολιτών μας. Η ασφαλιστική αγορά για ακόμα μία φορά κινήθηκε με ταχύτητα για την όσο το δυνατό πιο άμεση αποζημίωση των ασφαλισμένων, αποδεικνύοντας πως είναι δίπλα τους στις δυσκολίες.

Γεγονός παραμένει πως οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται τα τελευταία χρόνια λόγω και της κλιματικής αλλαγής που αυξάνει τη συχνότητα και τη σφοδρότητά τους. Παρόλα αυτά εκτιμούμε πως μόνο  το 15% των σπιτιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ. δηλ. σχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα, κάτι που πρέπει να προβληματίσει την Πολιτεία.».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*