Το νέο σύστημα αποζημίωσης του ΕΣΥ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που ορίζει ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης ως το πρώτο, στο οποίο θα εφαρμοστεί το νέο Σύστημα Κοστολογησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.). Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τον ΕΟΠΥΥ και βασίζεται στο διεθνώς γνωστό σύστημα των Ομοειδών Διαγνωστικών Ομάδων (DRGs).

Ωστόσο και πάλι δεν μιλάμε για πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος, καθώς με την ΚΥΑ ορίζονται συγκεκριμένες μεταβατικές διατάξεις και δεν αναφέρεται ρητά το χρονοδιάγραμμα πλήρους υλοποίησης του έργου. Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος ήταν μνημονιακή υποχρέωση και η Ε.Ε. χρηματοδότησε την αγορά του αναγκαίου αλγορίθμου (Grouper) από τη Γερμανία και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες έχουν καταβληθεί υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, λαμβάνοντας υπόψη και την πανδημία. Οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν εξ αποστάσεως σεμινάρια εκπαίδευσης ιατρών και υπαλλήλων νοσοκομείων, ως εκπαιδευτών στη χρήση του νέου συστήματος. Τον Νοέμβριο οργανώθηκε συνάντηση εργασίας στο Ηράκλειο, προκειμένου το πανεπιστημιακό νοσοκομείο να ξεκινήσει την εφαρμογή του συστήματος.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*