Η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι προνόμιο των πλουσίων, αλλά αναγκαιότητα όλων

Με την αγορά ν’ αναζητά δειλά δειλά τον βηματισμό της η επικοινωνία και η εξωστρέφεια από πλευράς κλάδου προς το ευρύ κοινό είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Εταιρείες, μεσίτες – πράκτορες και λοιπά δίκτυα πωλήσεων καλούνται να αφουγκραστούν τον παλμό, να προσφέρουν λύσεις και υπηρεσίες στις σύγχρονες ανάγκες και κινδύνους που αναδύονται. Το στοίχημα παραμένει δύσκολο, όπως έχουν αναφέρει στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, ιδιαίτερα σε επίπεδο νέας παραγωγής.

Η επικοινωνία όμως για τα οφέλη της ασφάλισης δεν μπορεί να σταματήσει. Όσα και αν είναι τα καθημερινά προβλήματα σε ένα νοικοκυριό, μια επιχείρηση ή όσοι και αν είναι οι νέοι “πονοκέφαλοι” που έφερε η πανδημία. Εξάλλου, λύση σε πολλά από αυτά μπορεί να φέρει η ιδιωτική ασφάλιση…

Η ΕΑΕΕ πραγματοποιεί εδώ και καιρό, μέσω της νέας της καμπάνιας, μια εκ νέου σημαντική προσπάθεια για να γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα τον κόσμο της ασφάλισης. Ένα ζήτημα που όπως εξηγεί δεν είναι προνόμιο των πλουσίων, αλλά ανακαιότητα όλων:

“Πολλοί θεωρούν πως η ιδιωτική ασφάλιση είναι ένα αγαθό που αφορά μόνο τους «πλούσιους». Ουσιαστικά, όμως, αυτό που ισχύει είναι ότι οι μη έχοντες έχουν περισσότερο ανάγκη την ασφάλιση από τους έχοντες.

Οι πλούσιοι έχουν πιθανότατα την οικονομική άνεση να καλύψουν μόνοι τους τα κόστη μίας ασθένειας ή μίας ζημιάς. Οι μη έχοντες, όμως, τι θα κάνουν εάν συμβεί μία καταστροφή στο σπίτι τους ή ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας; Δύσκολα θα μπορέσουν από μόνοι τους να πληρώσουν τα κόστη μίας σοβαρής νοσηλείας ή μίας μεγάλης ζημιάς.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο όλοι χρειάζονται την ασφάλιση. Ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα διασφαλίζει ότι αν και όταν συμβεί μία ζημιά η ασφαλιστική εταιρία θα αποζημιώσει και θα καλύψει την αποκατάστασή της. Επιπλέον, οι έχοντες μπορεί να μην ανησυχούν τόσο για τα γεράματά τους αν διαθέτουν περιουσία και επιπλέον πόρους. Όμως οι μη έχοντες θα πρέπει να αρκεστούν στη σύνταξη που θα λάβουν από το κράτος. Με βάση τα δημογραφικά και οικονομικά δεδομένα, θα αρκεί η σύνταξη αυτή για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να χαρούν τα «χρυσά» τους χρόνια;

Άρα, οι μη έχοντες έχουν περισσότερη ανάγκη από τα αποταμιευτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, που είναι μια εξασφάλιση για το μέλλον τους. Και βέβαια, μπορεί ο καθένας να επιλέξει το ποσό που θα αποταμιεύει με βάση τις δυνατότητές του.

Το ίδιο ισχύει και με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Μια ζημιά από φυσικά φαινόμενα για παράδειγμα, ίσως να είναι αδύνατον να αποκατασταθεί από μια μικρή επιχείρηση που παλεύει καθημερινά και να την οδηγήσει σε αδιέξοδο. Αν όμως είναι ασφαλισμένη, μπορεί γρήγορα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Η ασφάλιση είναι για κάθε πορτοφόλι και απαραίτητη σε όλους. Είναι σημαντικό να διερευνήσει κανείς τα ασφαλιστικά προγράμματα που προσφέρονται στην ελληνική αγορά που είναι για όλες τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες”.

Βάιος Κρόκος

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*