ΕΟΦ: Ανακοίνωση για το θάνατο 65χρονης

Σε ανακοίνωση προέβη ο ΕΟΦ, μετά την παραίτηση του καθηγητή Π. Βλαχογιαννόπουλου από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης υποστηρίζοντας ότι τηρούνται αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, ο νόμος και οι κανόνες δεοντολογίας. Με την σειρά του ο καθηγητής κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα.

Αιχμές αφήνει στην ανακοίνωσή του ο οργανισμός για «δημόσιες και κατά παρέκκλιση κάθε διαδικασίας, τοποθετήσεις μέλους της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ (ΕΦΑΡ)». Στον οργανισμό λειτουργεί Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών (ΤΑΕ) ( Διεύθυνση Φαρμακευτικών Μελετών και Έρευνας) και, εδώ και πολλές δεκαετίες ενώ από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020, πριν την έναρξη των εμβολιασμών, συγκροτήθηκε στον ΕΟΦ και ειδική Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) στα πλαίσια της ΕΦΑΡ, για την παρακολούθηση των ΑΕ των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2.

Mέσω του ΤΑΕ και της Διεύθυνσης Φαρμακευτικών Μελετών και Έρευνας (ΔΦΜΕ) ενημερώνεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών από εκπρόσωπο του ΕΟΦ σε καθημερινή βάση.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό

Ο ΕΟΦ κάνει λόγο για «διαστρέβλωση» σε βάρος του κύρους των οργάνων του, αναφέρεται για το χρονικό ότι «Το περιστατικό εξετάσθηκε από την ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. Στις 09/3/21, αμέσως μόλις εστάλη η ΚΚ και ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από τους θεράποντες ιατρούς. Στις 16/3/21 συνεκλήθη εκ νέου η ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. σε κοινή συνεδρίαση με την ολομέλεια της Ε.ΦΑΡ. Κατόπιν διεξοδικής εξέτασης του συνόλου των διαθέσιμων κλινικών και εργαστηριακών στοιχείων του συγκεκριμένου περιστατικού, έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν επί του παρόντος να αποκλείσει την αιτιολογική συσχέτιση του αναφερόμενου συμβάντος με τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Π.Ο.Υ. κατέταξε το περιστατικό στον βαθμό «possible». Εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία, το περιστατικό θα επανεξετασθεί».

Μάλιστα , η αξιολόγηση αυτή εστάλη στην ευρωπαϊκή βάση αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών, «η οποία προηγήθηκε κατά δυο ημέρες της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα για παρόμοια σπανιότατα περιστατικά θρομβώσεων με συνοδό θρομβοπενία (possible risk) του εμβολίου της Astra-Zeneca».

Στις 19/3/2021 o EMA μέσω της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) και κατόπιν εισηγήσεως της PRAC (στις διαδικασίες αυτές συμμετέχει θεσμικά και ο ΕΟΦ) ζήτησε την επικαιροποίηση των εγκεκριμένων στοιχείων του εμβολίου της Astra-Zeneca (AZ) και την αποστολή σχετικής ενημερωτικής επιστολής στους επαγγελματίες υγείας. Στις 19/3/2021 η ΑΖ, συμμορφούμενη, απέστειλε στον ΕΟΦ σχέδιο επιστολής «Απευθείας Επικοινωνίας με Επαγγελματίες Υγείας» (DHPC) σχετικά με το εμβόλιό της και το υπό εξέταση ζήτημα. Η ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. επεξεργάστηκε και διόρθωσε κρίσιμα σημεία της επιστολής και συνέστησε αποστολή της επιστολής σε όλους ανεξαιρέτως τους Επαγγελματίες Υγείας, την εκτενή διανομή της οποίας ξεκίνησε η ΑΖ στις 24/3/21, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα».

Κατόπιν αυτών ο ΕΟΦ ισχυρίζεται «αναφορές περί απροθυμίας ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Οι αναφορές αυτές εκπορεύθηκαν από πρόσφατα ορισθέν αναπληρωματικό μέλος της Ε.ΦΑΡ., το οποίο συμμετείχε σε μία μόνο συνεδρίαση, χωρίς καν να γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής, τον τρόπο αξιολόγησης, ούτε το πλήθος, ούτε το αποτέλεσμα προηγούμενων αξιολογήσεων».

Επίσης, ο οργανισμός προσθέτει σχετικά με αναφορές περί αξιακού συστήματος, «θεωρούμε ότι ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων, η τήρηση ανειλημένων υποχρεώσεων και ο σεβασμός των συνομιλητών αποτελούν θεμελιώδεις ηθικές αξίες οποιουδήποτε θέλει να συμβάλλει πραγματικά και ουσιαστικά στο κοινό καλό και στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Από την πλευρά του ο κ. Βλαχογιαννόπουλος σε διαδικτυακή ανάρτησή του υποστηρίζει ότι δεν προβαίνει σε περαιτέρω τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές δηλώσεις για να μην τον «σκυλέψουν», ενώ κατηγορεί τον ΕΟΦ ότι «τρέμουν. Είναι ένοχοι! Η ανακοίνωση του ΕΟΦ δεν λέει τίποτα για την ταμπακέρα. Η λέξη “possible” είναι διαβάθμιση συσχέτισης, δεν είναι μη-συσχέτιση και η γνωμάτευση τελεσιδίκησε μετά την δική μου επιμονή».

Ο ίδιος αναφέρει πως «η ανακοίνωση του ΕΟΦ δεν απάντησε σε δύο ερωτήματα :

1) Πόσα περιστατικά θρομβώσεων ή οξέων θανάτων έχουν συσχετίσει με το εμβόλιο προ της δικής μου συμμετοχής και

2) Γιατί άφησαν τον υπουργό τους έκθετο την άλλη μέρα να λέει ότι καμία συσχέτιση δεν έχει βρεθεί; Ξαναλέω: Η λέξη «possible» είναι διαβάθμιση συσχέτισης, δεν είναι μη-συσχέτιση».

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*