Ερωτήσεις-απαντήσεις για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19

Πρόσφατα, στις ΗΠΑ, ειδικοί λοιμωξιολόγοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε πρακτικά ερωτήματα για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19, τα οποία τέθηκαν τόσο από τους κλινικούς γιατρούς, όσο και από τους πολίτες στη διάρκεια του φόρουμ του Annals of Internal Medicine, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου.

Οι ειδικοί, που συμμετείχαν ήταν η Δρ. Deborah Cotton, Καθηγήτρια Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ο Δρ. Carlos del Rio, Καθηγητής Ιατρικής, Παγκόσμιας Υγείας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory και ο Δρ. Paul Sax, Καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Harvard. Τις απαντήσεις στα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

  • Υπάρχουν κάποιοι που έχουν αντένδειξη να εμβολιαστούν;

Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν απόλυτη αντένδειξη για εμβολιασμό. Σε αυτούς ανήκουν όσοι έχουν ενεργό λοίμωξη  COVID-19  ή άλλη λοίμωξη. Επίσης,  όσοι έχουν γνωστή αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου mRNA, θα ήταν σωστότερο να λάβουν εμβόλιο διαφορετικής τεχνολογίας. Δεν συνίσταται προς το παρόν ο εμβολιασμός για όσους είναι κάτω των 16 ετών.

  • Ποιος θα πρέπει να προηγηθεί στον εμβολιασμό;

Στις ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να προηγηθούν στον εμβολιασμό ανήκουν όσοι είναι επικίνδυνο να εμφανίσουν πιο σοβαρή νόσο όπως υπερήλικοι, παχύσαρκοι, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας λόγω του αυξημένου κίνδυνου έκθεσης.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*