Κοντοζαμάνης: Υποχρεωτικό το self test για ειδικές ομάδες του πληθυσμού

Το ατομικό ή self test θα είναι υποχρεωτικό για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, που αφορούν κρίσιμες δεραστηριότητες για την κοινωνική και οικονομική ζωή, όπως μαθητέςεκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στην ακτοπλοϊα και το λιανεμπόριο.

Αυτό επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, μελετάται στην αρχή το μέτρο να αφορά άτομα ηλικίας έως 67 ετών, που είναι και τα πιο ενεργά.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής των self test θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι η διάθεση των τεστ θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου και θα ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα στη διεύθυνση selftesting.gov.gr.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια των τεστ είναι σε εξέλιξη και δεν ευνοείται η εταιρεία Siemens, όπως έχει αναφερθεί και κατηγορείται η κυβέρνηση. Διαβεβαίωσε ότι πληρούνται όλα τα διεθνή κριτήρια και πως τα self test αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο της διασποράς του ιού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πως διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως 1 στα 3 μολυσμένα άτομα δεν έχουν συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό. Στόχος της κυβέρνησης λοιπόν είναι η ανεύρεση των ασυμπτωματικών, γεγονός που θα συμβάλει στον περιορισμό διασποράς της νόσου.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*