Υγεία και Unit Linked για φυγή προς τα εμπρός

Με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης να είναι εδώ και καιρό ορατές και τις προβλέψεις στελεχών της αγοράς για τις άμεσες μελλοντικές προβλέψεις σε οικονομικό επίπεδο να κάνουν λόγο για ένα δύσκολο τοπίο, η ασφάλιση Υγείας και τα αποταμιευτικά – επενδυτικά αποτελούν πεδίο εργασιών που βρίσκονται στο επίκεντρο για το σύνολο του έτους.

Αυτό σημειώνουν άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς οι οποίοι θέτουν ως στόχο την διατήρηση της παραγωγής σε άλλους γενικούς κλάδους, ενώ διατηρείται ο σκεπτικισμός για τον πόλεμο τιμών ή τα ανασφάλιστα οχήματα στον κλάδο αυτοκινήτου.

Η παραγωγή σε καλύψεις που αφορούν επιχειρηματικούς κινδύνους σε εστίαση, τουρισμό κλπ σίγουρα θα επηρεαστούν σε επίπεδο παραγωγής 12μηνου, αναφέρουν, ωστόσο διατηρούν ελπίδες για νέα συμβόλαια από τον Μάιο και έπειτα υπό το πρίσμα του “ανοίγματος” της αγοράς (ξενοδοχεία, rent a car κ.α) όσο δυνατόν είναι αυτό εφικτό.

Συμπληρώνοντας, άλλωστε, ήδη τους 3 πρώτους μήνες του έτους, μια χρονιά με ιδιαίτερες προκλήσεις, όπως επισημαίνουν, η συγκράτηση της παραγωγής και οι προσπάθειες για νέα παραγωγή – κυρίως –  αποτελούν ένα δύσκολο στοίχημα σε κάθε περίπτωση.

Στο κομμάτι της Υγείας, μπορεί το τελευταίο διάστημα να απασχόλησε τον δημόσιο διάλογο η συζήτηση περί αυξήσεων στα ασφάλιστρα βάσει του δείκτη του ΙΟΒΕ, η αίσθηση που έχουν αποκομίσει άνθρωποι της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι πως το ενδιαφέρον αυξάνεται για πρόληψη και προγράμματα Υγείας, πόσο μάλλον όταν οι ζοφερές εικόνες στο δημόσιο σύστημα το τελευταίο διάστημα, ελέω πανδημίας πληθαίνουν.

Σε αυτό οφείλεται και το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες αρκετές ήταν οι εταιρείες που επικοινώνησαν για τα προγράμματα και τις καλύψεις που προσφέρουν. Τον Ιανουάριο του 2021 ο κλάδος Ασθενειών κατέγραψε άνοδο 10,7%, ενώ για το πρωτόγνωρο 2020 άνοδο 9,7% σωρευτικά.

Στο ίδιο μοτίβο, αν και πρόκειται για ένα πιο σύνθετο πρόγραμμα, οι ασφαλίσεις συνδεδεμένες με επένδυση (Unit Linked) θα αποτελέσουν “αιχμή του δόρατος” όσον αφορά τους κλάδους με θετικό πρόσημο στην παραγωγή φέτος.

Τα εκτεταμένα προγράμματα στήριξης και η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη έφεραν ως αποτέλεσμα την αύξηση των καταθέσεων που είχαν τα νοικοκυριά στις τράπεζες το τελευταίο 12μηνο, γεγονός που δίνει ελπίδες για εισροή κεφαλαίων σε αποταμιευτικά – επενδυτικά, μιας και δεν υπάρχουν πλέον προγράμματα με σταθερή ικανοποιητική απόδοση, την ώρα που το περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων αναμένεται να διατηρηθεί για καιρό. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως ένα μέρος των καταθέσεων ιδιωτών θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και για οφειλές (που μπήκαν στον πάγο λόγω κορονοϊού) όταν απαιτηθεί.

Ενδεικτικά πάντως είναι τα στοιχεία καθώς μόνο για τον Ιανουάριο του 2021 η άνοδος στα unit linked άγγιξε το 65,2%. Για το σύνολο του 2020 καταγράφηκε σημαντική άνοδος 55,3%.

Βάιος Κρόκος

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*