Ασφαλιστική αγορά, εκπαίδευση και εξετάσεις

Το χρονοδιάγραμμα γις τις επόμενες εξετάσεις γνωστοποίησε προ ημερών η ΤτΕ αναφορικά με την πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων για τη δραστηριότητα διανομής ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων.

Έκδηλος, εντούτοις, ήταν ο προβληματισμός αρκετών ανθρώπων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για το γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα, πλην των έντονων πιέσεων στην παραγωγή και τις εργασίες, στον “αέρα” βρίσκονταν οι παραπάνω εξετάσεις.

Μπορεί να είχαν δημιουργηθεί κάποιες προσδοκίες περί online εξετάσεων, ελέω πανδημίας, οι διαδικασίες όμως που απαιτούνταν ήταν αρκετές. Στελέχη της αγοράς που έχουν γνώση των διαδικασιών και του ρυθμιστικού πλαισίου σημείωναν στο IW πως απαιτείται μεγάλη προεργασία, υποδομές σε IT επίπεδο κλπ. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια διαγωνιστική διαδικασία θα πρέπει να είναι έγκυρη και αδιάβλητη από όλες τις απόψεις.

Όπως έχουν τονίσει άνθρωποι της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, σίγουρα είναι απαραίτητη η στελέχωση της αγοράς με νέους ασφαλιστές για την κάλυψη και μεγέθυνση του κλάδου και για την ώρα, θετικό στοιχείο αποτελεί η επανέναρξη των εξετάσεων. Ειδικότερα, για την πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων Ασφαλιστικού Πράκτορα, Μεσίτη Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων και Επενδυτικών Προϊόντων Βασιζόμενων σε Ασφάλιση οι ημερομηνίες είναι:

-Σάββατο 22 και Κυριακή 23/5 στην Αθήνα

-Σάββατο 29 και Κυριακή 30/5 στην Θεσσαλονίκη

-Σάββατο 26 και Κυριακή 27/6 στην Αθήνα 

Η εκπαίδευση του ασφαλιστή δε σταματά ποτέ 

Όπως έχουν τονίζει αρμόδια στελέχη η συνεχής κατάρτιση και εκπαίδευση των ασφαλιστών δεν σταματά ποτέ. Αυτό αναδείχθηκε και από τις μεγάλες αλλαγές που έφερε η πανδημία στον τρόπο εργασίας ή οι νέες ανάγκες και η εξειδίκευση που απαιτείται για προγράμματα Υγεία, τεχνικών ασφαλίσεων, cyber ή άλλων σύνθετων κινδύνων.

Υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, πως αρχές Φεβρουαρίου η ΤτΕ “άναψε το πράσινο φως” σχετικά με τα σεμινάρια εκπαίδευση που θα λάβουν χώρα το 2021.

Διαβάστε εδώ: Διανομή ασφαλιστικών προϊόντων: Ποια σεμινάρια εκπαίδευσης ενέκρινε η ΤτΕ για το 2021

Το ηλικιακό προφίλ

Στην σχετική έρευνα EEA – ICAP για το προφίλ του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι:

6,1% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 20-30 ετών

49,6% είναι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές 30 – 45 ετών

40,2% βρίσκεται στις ηλικίες 45 – 60 ετών 

4,1% είναι από 60 ετών και πάνω 

Βάιος Κρόκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*