Σε νέο πλαίσιο ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας των ασφαλιστικών

Αραιά, πριν την πανδημία βρίσκονταν στο επίκεντρο των συζητήσεων, σήμερα μετά την πανδημία βρίσκονται στο μέτωπο των εξελίξεων. Η περίοδος του Covid-19 ανέδειξε και τρεις πτυχές των ESG.

της Ελενας Ερμείδου

Οι δείκτες ESG παράγοντες αποτελούν θεμέλιο λίθο στην προσπάθεια της Κομισιόν για τη στροφή της Ευρώπης στην αειφόρο οικονομία, χωρίς αποτύπωμα άνθρακα, μακροπρόθεσμα, κάτι το οποίο έχουν στηρίξει οι πολύ μεγάλες ασφαλιστικές έχοντας ήδη μειώσει θέσεις σε επενδύσεις σε προϊόντα άνθρακα ενώ η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε απόδειξη για την αναγκαιότητα της άμεσης κατανόησης των ESG.

Κάποιες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που είναι συνυφασμένες με την περιβαλλοντική πτυχή των ESG, όπως είναι προϊόντα σχετικά με τα ομόλογα καταστροφής και τα πράσινα ομόλογα σχετικά με την ανάπτυξη  αναμένεται να εμπλουτιστούν.

Οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα καλούνται να ανοίξουν θέσεις σε κεφάλαια εναρμονισμένα με τους ESG δείκτες, υπό τον όρο ότι θα είναι σύμφωνες με τις υποχρεώσεις του Solvency II. Tα προϊόντα που θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ESG θα παρέχουν διευκολύνσεις στις ασφαλιστικές να τηρήσουν τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις τους λόγω της μεγάλης ρευστότητας που θα έχουν. Με άλλα λόγια επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών που θα έχουν υπό την κατοχή τους ESG προϊόντα θα συμφωνούν με τους μακροπρόθεσμους στόχους των ασφαλιστικών.

Στο πλαίσιο, ωστόσο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ευθυγράμμισης με τους δείκτες ESG οι ηγέτες τις ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να αναφέρουμε αυτή ώθησε σε άνοδο τις τιμές του άνθρακα. Τα χαμηλότερα όρια των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σημαίνει μειωμένες άδειες και υψηλότερες τιμές. Περαιτέρω, οι προσδοκίες αύξησης των τιμών του άνθρακα προτρέπει τις βιομηχανίες να αναζητήσουν τρόπους αντιστάθμισης των εκπομπών. Επίσης αυξάνει την ζήτηση για δικαιώματα εκπομπών.  Πιθανά να υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας αν λάβουμε υπόψη ότι περίπου 230 funds διακρατούν δικαιώματα, όταν το 2019 ήταν 140. Οι μακροπρόθεσμες θέσεις και τα στοιχήματα έχουν διπλασιαστεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Τα funds είναι πιθανό να αρχίσουν να ρίχνουν χρήμα σε προϊόντα του άνθρακα αμέσως μόλις ενεργοποιηθούν οι επενδυτικές συναλλαγές με τους δείκτες.

Εκτενής αναφορά στους δείκτες ESG θα γίνει σε ημερίδα που διοργανώνει το LSE στις 30 Μαρτίου χορηγός της οποίας είναι η Interamerican μαζί με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*