Επιμένει ο ΕΜΑ: Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει ασφαλές και αποτελεσματικό, αφού ανέλυσε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από τα περιστατικά θρομβώσεων, που είχαν καταγραφεί σε διάφορες χώρες, σκορπώντας τον πανικό.

Ο ΕΜΑ – όπως είχε πει και πριν λίγες μέρες – σημειώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν σημαντικά έναντι των όποιων κινδύνων. Οι εκπρόσωποι του οργανισμού, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, σημείωσαν ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα για την ασφάλεια όλων των εμβολίων έναντι της Covid-19.

Για μία ακόμη φορά, οι ειδικοί τόνισαν ότι η συχνότητα των θρόμβο-εμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα είναι περίπου η ίδια με εκείνη, που εμφανίζεται στο γενικό πληθυσμό. Ανάλογη θέση είχε διατυπώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι δεν συντρέχουν λόγοι διακοπής των εμβολιασμών.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα κάνουν οι ρυθμιστικές αρχές των 15 χωρών, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες είχαν αναστείλει τους εμβολιασμούς υπό το φόβο της εμφάνισης εγκεφαλικών θρομβώσεων. Ανάμεσά τους είναι και οι Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία και Ιταλία. Πάντως, η Γερμανία είχε δηλώσει ότι αν ο ΕΜΑ δώσει θετική γνωμοδότηση, τότε θα αρχίσουν ξανά τους εμβολιασμούς.

Στο μεταξύ χθες έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση του Βελγίου επικοινώνησε με την εταιρεία AstraZeneca και ζήτησε να ενημερωθεί για το πλεόνασμα των δόσεων, που είναι διαθέσιμο μετά την αναστολή των εμβολιασμών στις υπόλοιπες χώρες και – αν υπάρχει δυνατότητα – να παραλάβει εκείνη τις δόσεις αυτές!

πηγή: virus.com.gr 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*