Γιατροί σε επίταξη, αστική ευθύνη και ιδιωτική ασφάλιση

Σειρά πολλών και κρίσιμων ζητημάτων γύρω από την Υγεία έχει αναδείξει η πανδημία. O COVID-19 έχει αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων σε διάφορους τομείς, την ώρα που επί τάπητος στο δημόσιο λόγο παραμένουν θέματα όπως οι συνεργασίες ιδιωτών – δημοσίου, οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες ιατρικής, ζητήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης ή ακόμα το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος δαπανών Υγείας επιβαρύνει τους πολίτες, παρόλο που οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας είναι δωρεάν (out of pocket payment).

Ένα ιδιαίτερο κομμάτι γύρω από την Υγεία αποτελεί η αστική ευθύνη των ιατρών. Διάφορα είναι τα παραδείγματα κατά καιρούς με δικαστικές διαμάχες και διεκδικήσεις συγγενών θανόντων ή για άλλες σοβαρές περιπτώσεις ασθενών μετά από λάθη και ιατρικές παραλείψεις.

Στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας, εν μέσω των έντονων πιέσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι το κάλεσμα – προειδοποίηση του Υπουργείου σε ιδιώτες γιατρούς για την ενίσχυση των προσπαθειών έναντι της πανδημίας. Όσοι πάντως παρέχουν τις υπηρεσίες τους τελικά δεν θα υπέχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτου και σε περίπτωση που για κάποιο λόγο διεκδικήσει αποζημίωση την ευθύνη έχει το δημόσιο νοσοκομείο. Αυτό διαβεβαιώνει σε τελευταία ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλης (ύστερα από εισήγηση της Νομικής υπηρεσίας του Συλλόγου). Συγκεκριμένα:

«Επειδή πολλοί από σας με αφορμή το κάλεσμα να συνδράμετε έμπρακτα στον αγώνα της πολιτείας για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών ενίσχυσης του ΕΣΥ, διερωτάσθε για ζητήματα αστικής ιατρικής ευθύνης, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με την ένταξή σας στο ΕΣΥ, δεν υπέχετε ατομική αστική ευθύνη. Συγκεκριμένα, οι ιατροί (ιδιώτες) που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με βάση σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ενεργούν στην περίπτωση αυτή ως όργανο του Δημοσίου και δεν υπέχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι του τρίτου (ασθενή ή συγγενών του).

Για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί ευθύνεται για αποζημίωση μόνο το δημόσιο Νοσοκομείο, τυχόν δε αγωγή, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του ιατρού θα είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που απεστάλη στους ιδιώτες γιατρούς μέλη του ΙΣΑ.

Σύμμαχος η ιδιωτική ασφάλιση

Στο σύνθετο αυτό ζήτημα της αστικής ευθύνης των ιατρών στον ιδιωτικό τομέα, εδώ και χρόνια, η ασφαλιστική αγορά παρέχει διάφορα προγράμματα και καλύψεις.

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν καλύψεις με ιδιαίτερα διευρυμένα όρια για ιατρούς των περισσότερων ειδικοτήτων συμπεριλαμβανομένων μαιευτήρων, αναισθησιολόγων, γαστρεντερολόγων, ακτινολόγων, οδοντιάτρων και ορθοδοντικών ή και χειρουργών.

Επίσης, καλύπτονται οι ευθύνες του ιατρού για σωματικές βλάβες σε τρίτους ή θάνατο από αμέλεια, ιατρικό λάθος, ή άλλες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την διάρκεια της νόμιμης άσκησης των καθηκόντων του και στο πλαίσιο της ειδικότητας του. Περαιτέρω μια κάλυψη μπορεί να επεκταθεί και στις περιπτώσεις άμεσης ανάγκης κατά τις οποίες ο ιατρός καλείται να παράσχει πρώτες βοήθειες, πέραν της ειδικότητας του.

Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα για ποινική νομική προστασία του ιατρού (δικηγορικές αμοιβές, δαπάνες κλπ) σε υποθέσεις που οδηγούνται στα δικαστήρια ή άλλες καλύψεις ακόμη όπως η αστική ευθύνη λειτουργίας ενός ιατρείου.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται η συμβουλή του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, η κατανόηση των όρων, καλύψεων και εξαιρέσεων και η σωστή επιλογή για τις ανάγκες του καθενός σε σχέση με τα διαφορετικά προγράμματα που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως η ασφάλιση της αστικής ευθύνης του ιατρού, εκτός από τα οφέλη που συνεπάγεται για τον ιατρό, δεδομένου ότι η ασφαλιστική εταιρία καταβάλλει αντ’ αυτού το ποσό της αποζημίωσης, μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτουργεί και υπέρ του ασθενή, εξασφαλίζοντας τον πρακτικά.

Βάιος Κρόκος

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*