Αν. Πανούσης: Η αγορά των κόκκινων δανείων σε πλήρη μετασχηματισμό

Ο Αν. Πανούσης (doValue) πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων πραγματοποίησε μία κομβική ομιλία κατά τη διήμερη υβριδική συνάντηση “NPL Summit” Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών της βιομηχανίας των NPLs.

Με την αγορά των κόκκινων δανείων σε πλήρη μετασχηματισμό, παρουσίασε συνοπτικά ό,τι συμβαίνει στην αγορά και τον ρόλο των εταιρειών διαχείρισης.

Ο κ. Πανούσης τόνισε: “Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αλλάξει δομή και εξωτερικό περιβάλλον. Η Ελλάδα πέρασε μία μεγάλη δημοσιονομική κρίση. Για όλο αυτό το διάστημα κρίσιμο ζήτημα ήταν το δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα πλέον δεν αποτελεί ειδική περίπτωση στην Ευρώπη, καθώς μειώθηκε ο όγκος των κόκκινων δανείων”.

“Το μεγάλο ζήτημα πλέον είναι το ιδιωτικό χρέος, ως έμμεση κληρονομιά της κρίσης. Εκτός από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες προστέθηκε ένας τρίτος πυλώνας οι εταιρείες διαχείρισης δανείων. Το 2021 θα είναι μία χρονιά μετασχηματισμού της αγοράς κόκκινων δανείων”, ανέφερε ο κ. Πανούσης.

Το τραπεζικό σύστημα μείωσε κατά 50 δισ. ευρώ το απόθεμα των κόκκινων δανείων (από τα 107 δισ. τον Μάρτιο του 2016 στα περίπου 57 δισ. το τέλος του 2020). Απομένει ένα σημαντικό μέρος στους ισολογισμούς. Νομοτελειακά, όμως, θα προστεθούν νέα δάνεια μετά την πανδημία.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων είχαν προϋπολογιστεί τιτλοποιήσεις για χαρτοφυλάκια 23 δισ. ευρώ, ως μέρος σχεδίου για το 2022, αλλά θα επισπευτεί για φέτος. Με τα σημερινά δεδομένα θα μειωθούν, τραπεζικά, 35 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Πανούσης είπε επίσης ότι οι Εταιρίες Διαχείρισης συμβάλλουν στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων.

Πόσα δάνεια προστέθηκαν στο απόθεμα των κόκκινων δανείων; Οι εταιρείες διαχείρισης προχώρησαν σε λύση 75.000 δανείων άνω των 2 δισ. ευρώ, σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ακόμη και με άφεση χρέους, προσφέροντας αμοιβαία επωφελείς λύσεις.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ.

Αναφερόμενος στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο κ. Πανούσης εκτίμησε ότι θα επιτευχθούν τα χρονοδιαγράμματα, χαρακτηρίζοντας πολύ “ουσιαστικό” τον νόμο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

“Οι πλειστηριασμοί και η προσφυγή σε αναγκαστική εκτέλεση δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητά μας. Το παρατεταμένο πάγωμα της αναγκαστικής εκτέλεσης προκαλεί ντόμινο καθυστερήσεων και χρηματοδότησης της οικονομίας. Οι σχεδιασμοί των επενδυτών δυσχαιρένονται. Είναι λύση κοστοβόρα και χρονοβόρα. Αλλά η απουσία της, ως έσχατο μέσο καταφυγής σε βάρος των στρατηγικών κακοπληρωτών, έχει σοβαρές παρενέργειες. Αν χάσουμε χρόνο με στρατηγικούς κακοπληρωτές που βρίσκονται στο απυρόβλητο θα τα βρούμε μπροστά μας, καθώς μπορεί όταν θα χρειαστούν τα κεφάλαια να μην είναι πια διαθέσιμα. Oι εταιρείες διαχείρισης δανείων είναι σημαντικός πυλώνας, έχει εξυγιαντικό χαρακτήρα, ενισχύουν την οικονομία”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*