Ασφαλιστική αγορά: Ασκήσεις ισορροπίας και ελπίδες για ανάκαμψη

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για καλύτερες μέρες δηλώνουν άνθρωποι της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο άκουσμα για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Οι συνθήκες, βέβαια, ως τώρα παραμένουν αρκετά δύσκολες με κάποιους εξ’ αυτών να μιλούν για σημάδια κόπωσης και σημαντικής δυσκολίας όσον αφορά τη νέα παραγωγή.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και οι συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση ένα χρόνο τώρα έχει φέρει ορατές οικονομικές συνέπειες στους ασφαλιστές, ωστόσο ήταν οι ίδιοι που προσπάθησαν να συγκρατήσουν υφιστάμενους πελάτες, σημειώνουν μεταξύ άλλων. Κοινή παραδοχή, είναι πως τα προγράμματα ασφάλισης Υγείας παραμένουν στο επίκεντρο. Ενδεικτικά και τον Ιανουάριο ο κλάδος Ασθενειών κινήθηκε ανοδικά (+10,7%)

Από την άλλη πλευρά, το επόμενο τρίμηνο θεωρείται κρίσιμο μιας και υπάρχουν οι προσδοκίες για ελαφρά ανάκαμψη σε εμπορικές ασφαλίσεις γύρω από τον τουρισμό, την εστίαση, το λιανεμπόριο και το αυτοκίνητο (rent a car)

Ο προβληματισμός, βέβαια, γύρω από το αυτοκίνητο παραμένει μόνιμα στο προσκήνιο. Από την μια πλευρά οι πιέσεις στο ασφάλιστρο διατηρούνται, ενώ την ίδια το διακύβευμα με τα ανασφάλιστα οχήματα στους ελληνικούς δρόμους συνεχίζει να απασχολεί την αγορά και τους αρμόδιους φορείς. Εν εξελίξει βρίσκεται η προσπάθεια ενοποίησης των μητρώων όλων των φορέων από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο ακριβής εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων και η εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας. Για το 2020, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πάνω από 550.000 ανασφάλιστα οχήματα. Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, η αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων κινήθηκε αισθητά χαμηλότερα τον Ιανουάριο του 2021 κατά 8,5%, σε συνέχεια της πτώσης 5,7% για το σύνολο του 2020.

Παράλληλα, αισιοδοξία επικρατεί το επόμενο διάστημα και για περιπτώσεις ασφάλισης μεγάλων έργων/επιχειρηματικούς κινδύνους που συνδέονται με μεγάλα έργα υποδομών, εργασίες που έχουν παράδοση συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες και μεσίτες ασφαλίσεων.

Πολύς λόγος γίνεται επίσης και για την περίπτωση των επενδυτικών – αποταμιευτικών (Unit Linked) τα οποία, λόγω μηδενικών επιτοκίων και απόσυρσης παλαιότερων προγραμμάτων με σταθερό επιτόκιο, αποτελούν μια απο τις βασικότερες λύσεις για καταθέτες/αποταμιευτές. Ζητούμενο για την περαιτέρω άνοδο του κλάδου αποτελούν αφενός η εκπαίδευση των ασφαλιστών όσο και το λανσάρισμα ελκυστικών προϊόντων από τις εταιρείες. Υπενθυμίζεται πως και τον Ιανουάριο του 2021 η άνοδος ήταν σημαντική κατά 65,2%

Τέλος, στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο πως “πράγματι κάποιες εταιρείες βγήκαν μπροστά, έδωσαν προνόμια και κίνητρα, κινήθηκαν ψηφιακά…είναι αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα”.

Βάιος Κρόκος

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*