Μεσίτες – Πράκτορες: Σε εκκρεμότητα η απαλλαγή ΦΠΑ σε δραστηριότητες που δεν αφορούν την άσκηση διαμεσολάβησης

Την διευθέτηση του θέματος που απασχολεί μεσίτες και ασφαλιστικούς πράκτορες και αφορά την απαλλαγή από ΦΠΑ και σε εμπορικές μεταξύ τους σχέσεις καθώς σε όλες τις άλλες δραστηριότητες δεν υπόκεινται στον συγκεκριμένο φόρο ζητούν εκπρόσωποι του κλάδου. Το θέμα είχε τεθεί στον υφυπουργό Οικονομικών και στην 2η Εθνική Συνδιάσκεψη στην οποία μετείχε ενώ του είχε γίνει γνωστό και από επιστολές του ΣΕΜΑ και Επιτροπών Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης.

Το ΕΕΑ έχει επανέλθει με επιστολή του πριν 15 μέρες σε συνέχεια της δέσμευσης του Υπουργού σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο με τους προέδρους των Επιμελητηρίων αλλά και του εκπροσώπους των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια, όπως μεταδίδει το insurance-eea.gr.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τον Ν.4583 η συνεργασία  μεσιτών -πρακτόρων δεν επιτρέπεται κατά την «άσκηση της διαμεσολάβησης», κάτι το οποίο εύλογα προκύπτει με βάση τις ιδιότητες κάθε κατηγορίας διαμεσολάβησης. Όμως είναι φυσικό από την λειτουργία της αγοράς, και διαπιστώνεται στην πράξη, προκύπτει ανάγκη εμπορικής συνεργασίας – όπως για παράδειγμα σύσταση πελατείας. Αυτές οι περιπτώσεις οι οποίες «δεν αφορούν άσκηση διαμεσολάβησης»  εμπίπτουν σε ΦΠΑ.

Και εδώ έρχεται ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης να θέσει το αίτημα προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλο:  Επειδή και οι δύο κατηγορίες διαμεσολάβησης (μεσίτες και ασφαλιστικοί πράκτορες) δεν εμπίπτουν κατά την καθημερινή άσκηση των δραστηριοτήτων τους σε ΦΠΑ προκύπτει το απλό προς επίλυση αίτημά τους να μην εμπίπτουν σε ΦΠΑ και οι μεταξύ τους (εμπορικές) συναλλαγές οι οποίες δεν αφορούν ασφαλιστική διαμεσολάβηση.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί σήμερα ζητείται από τον υφυπουργό να προχωρήσει σε αυτή την παρέμβαση και να δώσει λύση σε ένα θέμα που αποτελεί γραφειοκρατικό εμπόδιο και πρόσθετο όγκο εργασιών στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*