Μεγάλη αύξηση ηθικού κινδύνου, τι δηλώνουν στο IW στελέχη της αγοράς

της Ελενας Ερμείδου

Αυξάνεται ο ηθικός κίνδυνος στην αγορά απόρροια την παράτασης των μέτρων που επιβάλλουν λουκέτο στην οικονομία.  Η καραντίνα, το λουκέτο στην οικονομία, τα ημίμετρα ακορντεόν,  η συνέχιση της τηλεοικονομίας, click away και παρεμφερή έχουν βαλτώσει το εμπόριο, και έχουν αδειάσει τα ταμεία. Οδηγούν  σε απόγνωση τους επιχειρηματίες και σε λύσεις που φέρουν υψηλό βαθμό κινδύνου.

Κύκλοι της αγοράς δηλώνουν στο IW πως παρατηρείται αύξηση του ηθικού κινδύνου στην αγορά, θέτοντας στην συζήτηση το ζήτημα της ασφαλιστικής απάτης. Συγκεκριμένα τονίζουν είναι πολύ πιθανό, να υπάρξουν συμβάντα πυρκαγιάς με ολοσχερής καταστροφή στοκ εμπορεύματος. Οι καταστηματάρχες δηλώνει έχουν στοκάρει πολύ εμπόρευμα το οποίο για να διατηρηθεί σε αποθήκες κοστίζει.

Στις ημέρες οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν ότι αυξάνεται διαρκώς ο ηθικός κίνδυνος με άλλα λόγια η πρόκληση τεχνητής πυρκαγιάς με στόχο την άντληση ρευστότητας μέσω των αποζημιώσεων που δίνουν οι ασφαλιστικές. Το φαινόμενο, διευκρινίζουν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν κατά την οικονομική κρίση όπου για παράδειγμα  ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος δήλωσε συμβάν πυρκαγιάς με ολοσχερής καταστροφή των εμπορευμάτων του. Κατά την πραγματογνωμοσύνη εξιχνιάστηκε απάτη, ωστόσο αν και ο πραγματογνώμονας μπορεί να εντοπίσει την απάτης είναι πολύ δύσκολο να την αποδείξει. Στην περίπτωση αυτή συνήθως τονίζουν γίνεται κάποια ενημέρωση προς τον πελάτη ενώ το ποσό της αποζημίωσης προκύπτει μετά από συμβιβασμό του πελάτη με τον ασφαλιστή, την ασφαλιστική και τον πραγματογνώμονα.

Αυξημένες, σε γενικές γραμμές είναι οι πραγματογνωμοσύνες αναφέρουν στο IW.gr στελέχη από την ασφαλιστική αγορά.  Τα μέτρα της καραντίνας  έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ρυθμού των μεταφορών και των διακινούμενων εμπορευμάτων με όλα τα μέσα, φορτηγά, πλοία, αεροπλάνα, ταχυμεταφορές, διανομές κατ’ οίκον κτλ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου ζημιών και των εργασιών που εκτελούν οι πραγματογνώμονες.

Αξίζει να σημειωθεί ένας από τους κλάδους που έχει μείνει σταθερός στις ζημιές, κατά την περίοδο της καραντίνας (αν και παρουσιάζει) άρα και στις πραγματογνωμοσύνες είναι ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*