Μέχρι τις 10 Μαρτίου σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προσωρινή σύνταξη

Μέχρι τις 10 Μαρτίου αναμένεται, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ, να τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης προσωρινής σύνταξης από όσους έχουν εκκρεμείς αιτήσεις προκειμένου τον Μάιο να λάβουν την προκαταβολή και τα αναδρομικά που δικαιούνται.

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, γνωστοποιώντας επίσης πως και τα ΚΕΠ θα μπουν στην διαδικασία απονομής συντάξεων και τόνισε ότι έχει αποφασιστεί να δοθεί ένα μπόνους στους υπαλλήλους που εκδίδουν τις συντάξεις. Έτσι, με το άνοιγμα της πλατφόρμας θα κληθούν οι εν αναμονή συνταξιούχοι να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση, ώστε να λάβουν άμεσα την έναντι προκαταβολή της σύνταξής τους που κυμαίνεται από 360 έως 384 ευρώ τον μήνα.

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μέχρι την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου, δηλαδή μέχρι 19 Φεβρουαρίου 2021 (εκκρεμείς συντάξεις), υποβάλλουν ειδική αίτηση χορήγησης της προκαταβολής σε ειδική πλατφόρμα. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για τη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
  • τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης,
  • ΑΜΚΑΑΦΜ και IBAN του αιτούντος,
  • ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος, όπου απαιτείται (εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας).

Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*