Ρεκόρ εμβολιασμών σε ένα 24ωρο

Προοπτική υπάρχει να ξεπεραστούν οι 1 εκ. εμβολιασμοί στην χώρα μας αυτή την εβδομάδα, ενώ σήμερα αναμένεται να φθάσουν τις 34 χιλιάδες σημειώνοντας ημερήσιο ρεκόρ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα θα εξασφαλιστεί στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, δηλαδή τον Ιούνιο, όπως εκτίμησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία  Θεοδωρίδου, εφόσον όλα διεξαχθούν ικανοποιητικά. Επίσης, ενδεχομένως να διευκολύνει η κάλυψη του ηλικιακά ευαίσθητου πληθυσμού στο μέλλον  και με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως επεσήμανε η ίδια, καθώς μεγάλη μελέτη από τη Σκωτία δείχνει υψηλή αποτελεσματικότητα και σε μεγάλες ηλικίες.

Ωστόσο, το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού κάτω των 50 ετών εξαρτάται από τις ποσότητες των δόσεων που θα παραδοθούν στην χώρα μας και  αυτό θα το γνωρίζουμε την επόμενη εβδομάδα, κατά τα λεγόμενα του κ. Θεμιστοκλέους.

Σε ανασκόπηση των δυο μηνών που άρχισε η εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία», ο κ.  Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι έχουν γίνει 6 χιλιάδες διανομές σε εμβολιαστικά  κέντρα και 300 μοναδικές διανομές στα νησιά και σε κάποια, όπως το Καστελόριζο εμβολιάστηκαν ήδη όσοι το επιθυμούσαν.

Σχετικά με τις καταγγελλόμενες παρατυπίες  γιατον εμβολιασμό εκτός σειράς, ο γενικός γραμματέας της ΠΦΥ δήλωσε ότι διερευνώνται, επιπλέον βελτιώνεται το σύστημα κάθε μέρα, ενώ υπάρχει δικλείδα ασφαλείας. Ούτως η άλλως έχει ενεργοποιηθεί η Αρχή Διαφάνειας και έχει κάνει επιτόπιους ελέγχους σε 100 σημεία, ενώ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων «τρέχει» την λίστα  των εμβολιαζόμενων για την διασταύρωση των στοιχείων. Χαρακτηριστικά ο  κ. Θεμιστοκλέους ισχυρίστηκε ότι το σύστημα εμβολιασμού είναι δύσκολο να παραβιαστεί γιατί υπάρχει ηλεκτρονική και  ψηφιακή ταυτοποίηση. «Εάν κάποιος είναι παραβάτης αφήνει αποτύπωμα και μπορεί να διερευνηθεί». Μεταξύ άλλων ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι έχει διενεργηθεί πολύ μεγάλος αριθμός εμβολιασμών, ενώ τα περιστατικά που αναφέρονται είναι πάρα πολύ λίγα, ενώ ήδη έχουν επιβληθεί κυρώσεις και έχουν αποδοθεί ευθύνες και ανάλογη τύχη θα έχουν όσοι επιχειρήσουν να παραβιάσουν το σύστημα εμβολιασμού.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*