“Σπάστε τη σιωπή”: Ένα ηχηρό μήνυμα του Ε.Ε.Α

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε, την Πέμπτη 25/02/2021, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α. για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό της ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, η αντιμετώπιση του οποίου λαμβάνει πλέον άλλες διαστάσεις, μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και τις παρεμβάσεις που εξαγγέλθηκαν, λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση, από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α. κ. Χριστίνα Φυτέα, ενώ με τις στοχευμένες παρεμβάσεις τους συνέβαλαν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ηθική και ψυχολογική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο – γνωστή και με τον όρο «Mobbing»- οι κυρίες Mαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας, Αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την Ισότητα, την Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Eυαγγελία Βαρελά, Δικηγόρος Master of Law University of Zurich και Άννα Κανδαράκη, Κλινική Ψυχολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αριστούχος του Πανεπιστημίου της Σορβόνης. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Χατζηθεοδοσίου προέτρεψε να σπάσει η σιωπή και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα υψώνει τείχος προστασίας για τα θύματα, θα αποτρέπει οποιουδήποτε είδους παρενόχληση και θα προβλέπει την τιμωρία του θύτη. Εκτίμησε πως οι πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και τάχθηκε υπέρ  του να δημιουργηθούν υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε χώρους εργασίας, όπως εξαγγέλθηκε.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου κ. Φυτέα επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις αυξανόμενες διαστάσεις που λαμβάνει το Mobbing, τις συνέπειες για το άτομο αλλά και το εργασιακό περιβάλλον συνολικά, καθώς και την αξία που έχει να μπορεί ο καθένας ξεχωριστά να αναγνωρίζει πραγματικά πότε βιώνει παρενόχληση στην εργασία του και πως μπορεί να την αντιμετωπίσει.

Η Υφυπουργός Εργασίας, Αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στο Σχέδιο Δράσης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το Υπουργείο η κύρωση, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, της Σύμβασης 190, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, σχετικά με τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, καθώς και η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προκειμένου και οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα σε ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Επιπλέον , ανέφερε ότι σχεδιάζεται η υλοποίηση μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός επιμορφωτικού προγράμματος για θέματα διαφορετικότητας, που θα απευθύνεται σε εργοδότες και σε εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ υλοποιείται ήδη το έργο για την εφαρμογή σήματος ισότητας στις επιχειρήσεις που υιοθετούν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών στα στελέχη τους, ανεξαρτήτως φύλου.

Η βουλευτής και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την Ισότητα, την Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Καραμανλή παρουσίασε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή φαινομένων βίας και κακοποίησης, αλλά και μια σειρά από δράσεις που υλοποιούνται ήδη στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας, σημειώνοντας ότι “στην Ελλάδα υπάρχει και ενισχύεται ένα σημαντικής έκτασης νομοθετικό υπόβαθρο για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης στους χώρους απασχόλησης και μια προστατευτική ασπίδα του παρενοχλούμενου εργαζομένου”.

Τη νομική διάσταση της ηθικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον χώρο εργασίας ανέλυσε, πολύ εμπεριστατωμένα, η Δικηγόρος Master of Law University of Zurich, κ. Βαρελά, κάνοντας λόγο για ένα έγκλημα που παραμένει βουβό και αόρατο διότι δεν καταγγέλλεται, εξαιτίας φόβων αντιδικίας με τον εργοδότη, δυσκολίας απόδειξης, απόλυσης και περαιτέρω δυσφήμισης στον επαγγελματικό βίο, αλλά και λόγω της καθυστέρησης εκδίκασης των υποθέσεων στα αστικά και ποινικά δικαστήρια. Αναφέρθηκε στα αποδεικτικά μέσα που πρέπει να συλλέξουν τα θύματα –μαρτυρικές καταθέσεις συναδέλφων, έγγραφα, φωτογραφίες, αλληλογραφία, αναφορές σε ανωτέρους κ.ά- αλλά και στο νομικό οπλοστάσιο που έχει ένα θύμα για να καταγγείλει τα περιστατικά σε αστικό και ποινικό επίπεδο.

Για τα ψυχολογικά συμπτώματα που μπορεί να χτυπήσουν “καμπανάκι” για “Mobbing” μίλησε, σε μία πολύ γλαφυρή παρουσίαση, η Κλινική Ψυχολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αριστούχος του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, κ. Κανδαράκη. Τα συμπτώματα αυτά, όπως εξήγησε, είναι συναισθηματικές διαταραχές, και κυρίως κατάθλιψη, αγχώδης διαταραχή, ψυχοσωματικά συμπτώματα, κατάχρηση ουσιών – αλκοόλ-νικοτίνη, διαταραχή μετατραυματικού στρες και σε ακραίες περιπτώσεις αυτοκτονικός ιδεασμός. Η κ. Κανδαράκη ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τη βιβλιογραφία 1 στους 2 θύτες στον εργασιακό χώρο (mobbing) ασκούσαν βία στο σχολείο (bulling), ενώ 1 στους 2 θύτες bulling έχουν βιώσει οικογενειακή βία. Υπογράμμισε τέλος τη σημασία που έχει να καταλάβουν τα θύματα πως δεν είναι μόνα και να τολμήσουν να ζητήσουν βοήθεια, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η εκπαίδευση παιδιών και γονέων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*